Zonnepanelenkartel wil OPEC vervangen

De International Solar Alliance (Isa), een groep landen met een grote capaciteit aan zonnekracht, zou in de toekomst de Organisation of Petroleum Exporting Countries (Opec) kunnen vervangen als de belangrijkste mondiale energieleverancier. Dat heeft de Indiase premier Narendra Modi gezegd bij de inhuldiging van de eerste vergadering van de International Solar Alliance, een initiatief dat drie jaar geleden door India en Frankrijk werd gelanceerd.

Opmerkelijk is dat vijftien Opec-leden ook op de potentiële ledenlijst van de Isa staan, aangezien ze ook een grote capaciteit zonnekracht kunnen bieden. Het gaat om de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Saoedi-Arabië, Venezuela, Libië, Nigeria en Algerije.

Tropisch

De Isa is een intergouvernementele verdragsorganisatie die landen met een grote voorraad zonnekracht samenbrengt en onder meer gezamenlijke inspanningen moet ondersteunen om de kosten van de technologie te verminderen en tegen het einde van volgend decennium meer dan 1 biljoen dollar aan investeringen moet mobiliseren.

Bedoeling is om over de hele wereld een capaciteit van 1.000 gigawatt aan zonnekracht uit te bouwen. De organisatie had zich in eerste instantie op 121 landen gericht. Deze naties zijn nagenoeg allemaal gelegen in de tropische regio tussen de kreeftskeerkring en de steenbokskeerkring. India heeft nu echter voorgesteld om het potentiële lidmaatschap verder uit te breiden.

Volgens Narendra Modi zou het lidmaatschap moeten worden opengesteld aan alle leden van de Verenigde Naties. Hij zegt daarbij te willen streven naar de uitbouw van een groot wereldwijd netwerk van zonnecentrales. “Op die manier kan de wereld vierentwintig uur per dag van zonnekracht worden voorzien,” aldus de Indiase premier. “Daarvoor is alleen een alternatief en fantasierijk denken nodig.”

Kerala

“De International Solar Alliance vertegenwoordigt precies wat er moet gebeuren om de klimaatverandering aan te pakken en vertegenwoodigt ongetwijfeld het beleid dat in de toekomst zal moeten worden gevolgd,” aldus Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

“We weten wat we moeten doen en in grote lijnen hebben we ook de instrumenten hebben om die plannen in praktijk om te zetten. Wat we tot nu toe nog steeds missen, is echter de politieke verbintenis om ingrijpende beslissingen te nemen die een veiliger en duurzamer toekomst kunnen garanderen.”

“Amper met één graad Celsius opwarming heeft de wereld al kunnen ervaren welke gevolgen de klimaatverandering kan hebben, waarbij verwezen kan worden naar een recente golf van hittegolven, branden, overstromingen en superstormen,” benadrukken experts.

De bevolking van India is bijzonder kwetsbaar voor de klimaatverandering. In augustus dit jaar werd Kerala getroffen door de ergste regenval en overstromingen in een eeuw, waarbij 1,3 miljoen mensen werden gedwongen op de vlucht te slaan.

Indien de opwarming van de aarde onverminderd doorgaat, zal de situatie volgens klimaatwetenschappers nog erger worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20