Zonne-installatie van 1 miljard al waardeloos voor opstart

De zonnefarm Crescent Dunes in Nevada gold als één van de meest futuristische en duurste ter wereld. Hij zal echter nooit echt werken.

Crescent Dunes, een zonnepanelencomplex in de woestijn van Nevada, laat zich moeilijk negeren. Een wolkenkrabber, met daarrond honderden spiralen van zonnepanelen. De installatie zou in principe voor 100.000 gezinnen energie moeten kunnen voorzien, maar dat zal niet gebeuren.

1 miljard

Nochtans zag het er in 2011 goed uit. Crescent Dunes haalde kapitaal op via Citigroup en SolarReserve. De overheid beloofde garanties voor leningen die de initiatiefnemers aangingen. In totaal kostte het 1 miljard dollar om de installatie te vervolledigen.

Mismanagement, te traag of verkeerde keuzes gemaakt: het project kwam nooit van de grond. Zeker is wel dat het succes van zonnepanelen net Solar Crescent ten grave heeft gedragen.

Omdat zonnepanelen zo populair bleken, sprongen steeds meer investeerders op de groeiende business van zonne-energie. De zonnepanelen die nu gezet worden, zijn dan ook een stuk energie-efficiënter, kosten minder en vereisen minder onderhoud.

Onderhoud

Helaas zijn de zonnepanelen die op het Crescent Dunes-project liggen, niet van die kwaliteit. Om het park optimaal te benutten en in onderhoud te voorzien, zijn er een twaalftal mensen nodig. Dat is een serieuze personeelskost. Bij nieuwe zonnepanelen is die veel lager. Oudere zonnepanelen vragen meer onderhoud, nieuwere moeten slechts af en toe eens natgespoten worden.

NV Energy, de eigenaar van Crescent Dunes, moest 135 dollar per megawattuur ophoesten voor energie uit de zonnecentrale. Bij nieuwere centrales kost dat minder dan 30 dollar per MWh.

Het ziet er dus naar uit dat Crescent Dunes nooit zal werken. Dat zorgt niet alleen voor een glitterende schandvlek op de woestijn in Nevada, maar ook voor een groot gat in de portefeuille van de investeerders.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20