Zomerse omstandigheden hebben aangepast werkregime nodig

Hogere temperaturen tijdens de zomer zetten vele werknemers aan om langere lunchpauzes te nemen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent One Poll en het bedrijf Andrews Sykes Hire, aanbieder van systemen voor airconditioning, bij tweeduizend Britse kantoorbedienden. Vastgesteld dat tijdens warme zomerdagen de lunchpauze bijna dertien minuten langer duurt dan gemiddeld.

Dat betekent een verlies van meer dan één uur productiviteit per week of een halve dag per maand. Maar ook formele kledingvoorschriften kunnen tijdens de zomerperiode volgens de onderzoekers tot de nodige problemen aanleiding geven.

De onderzoekers stelden vast dat zomerse omstandigheden 30 procent van de werknemers aanzetten om hun lunchpauze te verlengen. Vooral in de leeftijdsgroep tussen achttien en vierentwintig jaar wordt sneller naar een verlengde lunchpauze gegrepen. Vijfenvijftigplussers bleken immers slechts half zoveel geneigd om een langere middagonderbreking in te lassen.

Wanneer echter eenmaal beslist wordt om een verlengde lunchpauze te nemen, blijken oudere werknemers het langst van het werk weg te blijven. In de leeftijdsgroep tussen vijfenveertig en vierenvijftig jaar worden immers de langste middagpauzes genomen, waar 12 procent toegeeft zijn lunch met meer dan twintig minuten te verlengen.

Tevens werd vastgesteld dat mannen 7 procent meer geneigd zijn om hun lunchpauze te verlengen en ook 12 procent langere werkonderbrekingen nemen dan hun vrouwelijke collega’s. Daarnaast diende te worden opgetekend dat 40 procent van de mannelijke respondenten tijdens de middagpauze ook een alcoholische drank consumeert, tegenover 33 procent bij hun vrouwelijke collega’s.

In de leeftijdsgroep tussen achttien en vierentwintig jaar geeft meer dan de helft een alcoholische consumptie toe. Die praktijk neemt volgens de onderzoekers echter af met de leeftijd. Bij vijfenvijftigplussers maakt nog slechts 19 procent gewag van het gebruik van alcohol.

“Ook de kledingvoorschriften kunnen tijdens warmere periodes problemen creëren,” wordt er opgemerkt. “Bij bedrijven met een formele dresscode blijkt meer dan de helft van de werknemers zich door warme weersomstandigheden oncomfortabel te voelen.”

“In organisaties met formele kledingvoorschriften blijkt 33 procent van de betrokken werknemers met collega’s ook een dispuut over de temperatuur op kantoor gehad te hebben. Tevens werd vastgesteld dat slechts 3 procent van de werknemers met een formele dresscode tijdens de zomer bereid is tot overwerk, tegenover 16 procent bij collega’s die niet aan strikte kledingvoorschriften zijn gebonden.”

De resultaten van de studie maken volgens de onderzoekers duidelijk dat aangepaste werkregimes tijdens de zomerperiode het moreel en de efficiëntie van het personeel kunnen verbeteren. (mah)

Meer