Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 27 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Zes mediterrane landen vormen front tegen Turkse gasambities in Middellandse Zee

Logo Business AM
Politiek

23/09/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

Turkse oorlogsschepen escorteren het Turks prospectieschip Oruc Reis op weg naar de plaats waar het seismische proeven zal uitvoeren, en waarmee het volgens Griekenland de Griekse territoriale integriteit schendt. (Turkish Defense Ministry via AP, Pool)

Griekenland, Italië, Egypte, Israël, Cyprus en Jordanië gaan een permanente organisatie vormen die samenwerkt aan de exploitatie van aardgas in de oostelijke Middellandse Zee. Dat weet persagentschap Bloomberg. Turkije, dat spanningen veroorzaakt door naar de fossiele brandstof te boren in betwiste wateren, treedt voorlopig niet toe tot het clubje.

Energieministers van de zes landen hebben een stichtend charter getekend om de ‘East Mediterranean Gas Organization’ (EMGO) in het leven te roepen. Dat maakte het Egyptisch ministerie van Energie dinsdag bekend. Het hoofdkwartier van de organisatie zal gevestigd zijn in Caïro, en volgens het persbericht zal de kerntaak zijn om ‘regionale samenwerking te bevorderen’.

Andere landen uit het Oostelijke Middellandse Zeegebied mogen toetreden, luidt de verklaring zonder in detail te treden. Vertegenwoordigers van het Amerikaanse energieagentschap en van de Europese Unie hebben het charter getekend als waarnemers.

‘Vandaag is een historisch moment’, zei de Egyptische minister van Energie Tarek al-Molla gisteren. ‘Eens de organisatie draaiende is zullen we snel belangrijke projecten zien die een meerwaarde vormen voor al onze landen.’

Betwiste wateren

De zes stichtende leden kwamen vorig jaar verschillende keren samen in Caïro. Daar spraken ze af om samen te werken om de (volgens schattingen) enorme gasreserves in het oosten van de Middellandse Zee te exploiteren.

Turkije probeerde de voorbije maanden echter een groot deel van de gasvoorraden te claimen, tot groot protest van Cyprus, Griekenland en andere EU-lidstaten. Vorig jaar kreeg Ankara daarvoor de steun van Libische regering. Beide landen hertekenden eenzijdig de zeekaart van de Middellandse Zee, waarbij Turkije plots heel wat gebieden bezat die Griekenland en Cyprus als hun territoriale wateren beschouwen. Volgens experts in het internationaal zeerecht was de Turkse hertekening van de grenzen ‘manifest onredelijk’.

De EMGO-leden hebben de voorbije jaren hechte banden gesmeekt op het vlak van energie. Twee jaar geleden al tekende Israël een miljardendeal om gas te exporteren naar Egypte.

Source: Bloomberg


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.766
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks