Zelfgemaakte reinigingsproducten voor de auto

Een goed gereinigde auto hoeft niet per definitie ook te betekenen dat je portemonnee tot op de bodem wordt leeg geschraapt. In plaats van, de doorgaans dure en chemische, autoreinigsproducten aan te schaffen in een winkel (of zelfs een speciaalzaak) kun je ook zelf dergelijke schoonmaakmiddelen maken. Deze zelfgemaakte reinigingsmiddelen voor je auto zullen echter heel wat minder euro’s uit je zak kloppen en ook nog eens het milieu veel minder belasten. Om je een beetje op weg te helpen hebben we een aantal producten voor de reiniging van je auto op een rijtje gezet die je eenvoudig zelf kunt maken.

Zelf een zeepoplossing maken voor de reiniging van je auto

Om een milieu-, en vooral ook portemonneevriendelijke, zeepoplossing te maken heb je alleen maar de volgende twee dingen nodig:

 • Een emmer met (warm) water,
 • Vloeibare zeep.

Nadat je het water in de emmer hebt gedaan, los je er een paar eetlepels vloeibare zeep in op. In de praktijk betekent dit meestal dat je even goed moet roeren totdat alle zeep volledig is opgelost. Deze zeepoplossing kun je nu prima gebruiken om je auto mee te wassen. Vloeibare zeep bevat geen schadelijke chemicaliën of schoonmaakmiddelen en kan dus bijvoorbeeld de lak van je wagen niet aantasten. Verder is deze zeep niet schadelijk voor mens, plant en dier. Hoewel veel verkopers van autoreinigingsproducten je anders willen doen geloven, is deze zeepoplossing vaak veel effectiever dan de dure chemische schoonmaakmiddelen die zij je aan willen smeren. Deze eenvoudige zeepoplossing kan dan ook worden beschouwd als een ware krachtpatser op het gebied van schoonmaken.

Zelf een ruitenreiniger maken voor je auto

De ruiten van een auto kunnen behoorlijk smerig worden, bijvoorbeeld door de insecten die erop blijven kleven, maar ook door hars of vogelpoep die vaak hardnekkige vlekken veroorzaken. Ook voor dit schoonmaakmiddel voor je auto heb je niet veel nodig en hoef je al helemaal niet diep in je buidel te tasten voor een schitterend resultaat. Om zelf een ruitenreiniger te maken voor je auto heb je immers alleen maar de volgende dingen nodig:

 • Witte azijn,
 • Een lege spuitflacon,
 • Een oude krant.

Om de ruiten van je wagen weer blinkend schoon te krijgen, hoef je alleen maar een lege spuitflacon met witte azijn te vullen en deze vloeistof in pure vorm op de ruiten te sprayen. Vervolgens laat je de azijn een paar minuten inwerken om de ruiten daarna met de oude krant droog te wrijven. De ruiten zullen niet alleen blinkend schoon worden, maar er zal daarnaast geen streepje te zien zijn.

Zelf een chromereiniger maken voor je auto

De onderdelen van je auto die vervaardigd zijn van chroom zijn vaak ware blikvanger van je auto. Je wilt deze onderdelen, zoals je wieldoppen, dan ook het liefst goed schoonmaken. Gelukkig hoef je geen rib uit je lijf op te offeren om een goede chromereiniger te kunnen gebruiken. Deze maak je namelijk volledig zelf met de volgende goedkope ingrediënten:

 • Witte azijn,
 • Water,
 • Een lege spuitflacon,
 • Een spons en/of een poetsdoek.

Om zelf een chromereiniger te maken meng je gelijke delen witte azijn en water en giet dit mengsel in een lege spuitflacon. Vervolgens spuit je de chromereiniger op de wielen; van je auto en wrijf het goed uit met een spons of een poetsdoek. Daarna laat je de reiniger een aantal minuten inwerken zodat al het aanwezige vuil aan kan worden gepakt. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is het chroom afspoelen met schoon water. Indien er nog vuil is achtergebleven dan dien je dit procedé nog een keer te herhalen voor het beste resultaat. Voordat je aan de slag gaat met deze zelfgemaakte chromereiniger moet je je wel bedenken dat azijn in geen geval mag worden gebruikt op aluminium, of aluminiumlegeringen. Het zuur kan dan immers behoorlijke schade aanrichten en dat is absoluut niet de bedoeling als je je auto er juist tiptop uit wilt laten zien.

Zelf een bandenreiniger maken voor je auto

De banden van je auto komen met allerlei vuil in aanraking en verdienen dus eveneens een grondige schoonmaakbeurt. Om je autobanden op een voordelige manier toch grondig schoon te maken, kun je de volgende zelfgemaakte bandenreiniger gebruiken. Deze reiniger kun je maken van:

 • Bakpoeder (zuiveringszout),
 • Water,

en aanbrengen met een schuurborstel.

Je mengt hiervoor het bakpoeder (zuiveringszout) met water totdat er een pasta is ontstaan. Deze pasta breng je vervolgens met de hand aan op de banden en wrijf deze daarna krachtig in met een schuurborstel. Om goed zijn werk te kunnen doen, dient deze zelfgemaakte bandenreiniger een paar minuten de tijd te krijgen om in te werken. Nadat je de banden met schoon water af hebt gespoeld zal al het aanwezig vuil verdwenen zijn.

Zelf een vlekkenreiniger maken voor het tapijt en de stoffering van je auto

Niet alleen de buitenkant van je auto zul je van tijd tot tijd schoon willen maken, ook het interieur is zo nu en dan immers aan een grondige opfrisbeurt toe. Om zelf een vlekkenreiniger te maken voor het tapijt en de stoffering van je auto heb je de volgende dingen nodigt:

 • Witte azijn
 • Bakpoeder
 • Een (tanden)borstel

Meng de witte azijn en het bakpoeder samen tot er een pasta is ontstaan. Vervolgens breng je deze pasta aan op de vlekken op het tapijt en/of de stoffering. Het beste doe je dit met behulp van een oude tandenborstel, of een andere harde borstel. De pasta zal vervolgens enige tijd moeten drogen en kan daarna gewoon op worden gezogen met een stofzuiger. Het bakpoeder en de vlekken zullen dan als sneeuw voor de zon verdwijnen. Sommige hardnekkige vlekken kunnen echter meer dan één keer behandeld dienen te worden. Bij zeer ernstige vlekken kun je wellicht ook een ontvlekkingsmiddel gebruiken dat eigenlijk bedoeld is voor de verwijdering van vlekken in kleding.

Zelf een interieurreiniger maken voor je auto

Wanneer je je auto echt helemaal schoon wilt maken, dan dien je ook de kunststof onderdelen onder handen te nemen. In plaats van dure interieurreinigers aan te schaffen kun je er ook zelf één maken met behulp van:

 • Witte azijn,
 • Water.

Verder zul je nog op zoek moeten gaan naar een lege spuitflacon en een schone poetsdoek. De interieureniger voor je auto maak je simpel en snel door gelijke delen witte azijn en water met elkaar te mengen. Vervolgens spuit je het mengsel op een de onderdelen van vinyl, plastic of hout in je auto die wel een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken. Nadat de interieurreiniger enige tijd in heeft kunnen werken, hoef je de te reinigen oppervlakken alleen maar droog te wrijven met een schone poetsdoek.

Zelf een interieurbeschermer maken voor je auto

De finish touch op het gebied van een totale autoreiniging bestaat uit het aanbrengen van een interieurbeschermer. Deze middelen kun je uiteraard in de winkel gaan kopen, en er aardig wat euro’s voor betalen, maar even goed zelf maken en dit geld besparen. Om zelf een interieurbeschermer te kunnen maken heb je de volgende dingen nodig:

 • 1 kop minerale olie
 • Een sprayflacon of lege kom
 • 2 schone poetslappen

De minerale olie schenk je in de spuitflacon of kom en met behulp van een schone doek breng je steeds kleine hoeveelheden aan op het dashboard en andere oppervlakken die gemaakt zijn van kunststof, hout of vinyl. Je dient echter altijd te eindigen met het verwijderen van overtollige olie. Dit afvegen doe je met een andere, uiteraard ook schone, poetsdoek. Je moet er overigens wel rekening mee houden dat je deze interieurbescherming in geen geval aanbrengt op het stuurwiel, de pedalen of andere controle-instrumenten in je auto. De olie zal immers een zekere gladheid veroorzaken die een gevaar op kan leveren tijdens het besturen van je voertuig. Daarnaast dien je te voorkomen dat de interieurbeschermer niet op je ruiten terechtkomt. De vettige substantie zal je dan namelijk extra werk bezorgen omdat je je autoruiten dan absoluut nog een keer zult moeten ontvetten en schoonmaken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20