Zelfgemaakte hondenvoeding recepten, bespaar veel geld!

 

Een groot deel van de mensen die een hond in huis halen, zullen hun trouwe viervoeter vaak hetzelfde hondenvoer geven als hij, of zij, in de kennel heeft gegeten. Doorgaans is dit commercieel hondenvoer waar niet alle honden even goed op zullen reageren. Zo kunnen de dieren er bijvoorbeeld huiduitslag en een droge huid door kunnen ontwikkelen. De honden zullen dan voortdurend jeuk hebben en zich willen krabben, met alle gevolgen van dien, Wanneer, in een dergelijke situatie de ingrediënten van het voer onder de loep neemt, zal doorgaans blijken dat de meeste commerciële hondenvoeren naast vlees ook een heleboel bijproducten, vulstoffen en andere rommel bevatten waarvan je eigenlijk niet wilt dat je hond deze binnenkrijgt.

Alternatief voor commercieel hondenvoer

Wanneer een hond niet goed reageert op commercieel hondenvoer zullen veel baasjes meestal de overstap maken naar biologisch varianten. In de regel weten ze hiermee goede resultaten te boeken, maar moeten wel forse bedragen neertellen om de voerbak van hun hond steeds weer te kunnen vullen. Op het moment dat je je hond niet langer het commercieel hondenvoer voor wilt zetten, maar toch ook geld wilt besparen, kun je het dier ook zelfgemaakte hondenvoer geven en zo de klachten behandelen. Ook snacks voor je viervoeter zijn over het algemeen prima zelf te bereiden.

Behalve de enorme besparingen die je zo door kunt voeren, zul je merken dat het zelfgemaakte hondenvoer niet alleen lekkerder wordt gevonden, maar ook nog eens veel gezonder is dan het voer dat je in de winkel kunt kopen. De meeste zelfgemaakte hondenvoeding en –snacks zijn vaak minimaal een week, maar soms zelfs langer, goed te houden. Bovendien kun je de meeste soorten ook gewoon in je diepvriezer bewaren zodat je altijd een aantal goedkope, gezonde alternatieven voor je hand achter de hand hebt. Om je een zoektocht op het internet te besparen, hebben we hieronder een aantal recepten voor zelfgemaakt hondenvoer voor je op een rijtje gezet. Het zal zeker de moeite lonen om dit eens uit te proberen en de gezondheid van je trouwe viervoeter optimaal te houden.

Recepten voor zelfgemaakte hondensnacks

Door onderstaande hondenvoeding aan je hond voor te zetten, weet je zeker dat hij, of zij, een verscheidenheid aan groente, fruit, granen en vlees binnenkrijgt en dit bovendien erg lekker zal vinden. Wanneer je biologische ingrediënten gebruikt voor de bereiding van hondenvoeding en hierbij ook nog eens uitgaat van een minimum aan suikers en vet, dan zul je in staat zijn om je hond een erg gezond leven te laten leiden.

Pindakaas hondenkoekjes

De meeste honden zijn dol op pindakaas en daardoor zijn deze hondensnacks een geweldige manier om stiekem een beetje visolie in het dieet van het dier te integreren. Deze visolie zal de vacht van de hond in optimale conditie brengen zodat deze prachtig gaat glanzen, zacht aan gaat voelen en er gezond uit zal zien. Vandaag de dag kun je biologische pindakaas gewoon bij de meeste supermarkten kopen. In tegenstelling tot de meeste commerciële pindakaasvarianten bevatten biologische pindakaas geen ongezonde onverzadigde oliën en vetten, maar ook ander minder gezonde toevoegingen. Om er helemaal zeker van te zijn dat er zich geen ongezonde stoffen in de pindakaas zitten, kun je overigens ook besluiten om deze zelf te maken van verse pinda’s en wat pindaolie. Deze ingrediënten hoef je dan alleen maar tot een smeuïge pasta te verwerken in een keukenmachine.

Ingrediënten:

  • 2 kopjes meel (wit of tarwe, indien je hond geen tarweallergie heeft),
  • 1 kopje havermoutvlokken,
  • 1/3 kop pindakaas,
  • 1 eetlepel honing
  • 1/2 eetlepel visolie
  • 1 1/2 kopje water

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vermeng de bloem en havermout in een grote kom. Voeg vervolgens een kopje water toe en meng dit totdat er een gladde massa is ontstaan. Nu kun je de pindakaas, honing en visolie bij het mengsel voegen alles tot één geheel mengen. Het resterende water kun je vervolgens langzaam toevoegen om het deeg de juiste dikte te geven. Op het moment dat het deeg te plakkerig is te om uit te rollen, dan kun je voorzichtig wat bloem over het deeg strooien en dan even goed mengen.

Op een, licht met bloem bestrooide, gladde ondergrond leg je het uitgerolde deeg (ongeveer een halve centimeter dik) en gebruik je een steekvorm (waar je ook gewone koekjes mee uit kunt steken) om de pindakaas hondenkoekjes te maken. De koekjes leg je hierna op een bakplaat om ze voor ongeveer 40 minuten te bakken. Uiteraard kun je je hond de koekjes pas geven als deze volledig af zijn gekoeld.

Kipsnacks

Deze kipsnacks kun je je hond geven als een alternatief voor de commerciële snacks die gemaakt zijn van dierenhuiden. De snacks zijn stug en taai zodat je trouwe viervoeter wel een poosje zoet is met deze tussendoortjes. Bovendien bevat het kippenvlees een goede hoeveelheid eiwit en dat heeft een uitstekende uitwerking op de spierstructuur en -opbouw van het dier.

Ingrediënten:

  • 2 tot 4 kipfilets

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 100 graden Celsius. Nadat je het overtollige vet van de kipfilet af hebt gehaald, leg je deze op zijn kant en maakt, met behulp van een scherp mes, kipfiletstrips met een dikte van ongeveer een halve centimeter. De kipfiletstrip leg je vervolgens op een bakplaat en bakt het geheel voor de duur van ongeveer twee uur in de oven. Voordat je de kipsnacks uit de oven haalt, moet je eerst controleren of deze droog en hard zijn, in plaats van zacht en taai. Nadat je de kipsnacks volledig af hebt laten koelen, kun je je hond op deze lekkernij trakteren.

De resterende kipsnacks kun je het beste bewaren in een luchtdichte afgesloten verpakking in de koelkast. OP deze manier kun je de snacks tot wel twee weken goed houden. Als vegetarisch alternatief zou je de kip kunnen vervangen door zoete aardappel. Zoete aardappelen zijn overigens ook erg gezond en honden vinden deze eveneens vaak erg lekker.

Yoghurtijsjes voor honden

Op het ogenblik dat je hond dol is op het vangen van ijsblokjes in de keuken, dan zal hij, of zij, yoghurtijsjes voor honden vast en zeker ook lekker vinden. Deze hondenijsjes worden overigens gemaakt van producten die eveneens geschikt zijn voor menselijke consumptie en bevatten onder andere vruchtensap en wortelen, die je trouwe viervoeter een extra vitamineboost zullen geven. De gebruikte yoghurt bevat calcium en eiwit en zal dus een belangrijke bijdrage leveren aan de vertering van dit voedsel door je hond. Indien je ervoor kiest om vetvrije yoghurt te gebruiken, dan is dat uiteraard een veel gezonder alternatief voor de vettere soorten yoghurt en dat is mooi meegenomen als je hond last heeft van overgewicht.

Ingrediënten:

  • 180 milliliter gladde, vetvrije yoghurt,
  • 1 kopje ongezoet vruchtensap,
  • 1/2 kopje fijngehakte wortelen,

Bereidingswijze:

Doe de yoghurt, het vruchtensap en de fijngehakte wortelen in een middelgrote kom en roer vervolgens het geheel goed door totdat alle ingrediënten goed zijn vermengd tot een glad mengsel. Met een lepel schep je nu het mengsel in een vorm die bedoeld is voor het maken van ijsblokjes. De vorm kan in de diepvriezer worden geplaatst totdat alle blokjes volledig hard zijn geworden. Bij voorkeur gebruik je een harde plastic ijsblokjesvorm, in plaats van de zachtere rubberexemplaren, om deze hondenijsjes te maken. Na het invriezen kun je de snacks immers veel eenvoudiger uit de harde vorm verwijderen.

Groente en fruit strips voor honden

Groente en fruit strips kun je als een goedkoper alternatief gebruiken voor de taaie organische snacks die in de regel worden verkocht in dierenwinkels. De zelfgemaakte varianten hebben verder als voordeel dat ze gemakkelijk te breken zijn en goed gebruikt kunnen worden als beloning voor je hond tijdens een training. Fruit en groenten zijn bovendien rijk aan vitamine C, een stof die kan helpen om het immuunsysteem van je hond optimaal te laten werken en dus je dier gezond te houden.

Ingrediënten:

  • 1 kleine zoete aardappel,
  • 1 middelgrote banaan,
  • 1 kop fijngehakte wortelen,
  • 1/2 kopje ongezoete biologische appelmoes,
  • 2 kopjes volkoren meel (wit als je hond last heeft van een allergie),
  • 1 kopje havermoutvlokken,
  • 1/3 kopje water.

Bereidingswijze:

In de magnetron kook je de zoete aardappel voor de duur van 8 tot 10 minuten, of totdat deze binnenin zacht en gaar is. Hierna zet je de aardappel opzij om deze te laten afkoelen en ondertussen verwarm je de oven voor op 180 graden Celsius. Een te zachte zoete aardappel is overigens helemaal niet erg, deze kan immers veel eenvoudiger worden verwerkt in de puree. Samen met de afgekoelde zoete aardappel prak je de banaan in een grote kom, met behulp van stamper of vork, tot een gladde massa en voegt daarna de fijngehakte wortelen, het meel en de havermoutvlokken toe. Het geheel meng je goed door elkaar voordat je langzaam de appelmoes en het water er doorheen mengt. Op die manier zul je een zacht deeg krijgen dat je uit dient te rollen, op een met bloem bestoven werkoppervlak, tot een dikte van ongeveer een halve centimeter. De uitgerolde deegplak snijd je daarna in reepjes die je op een bakplaat in circa 25 minuten gaar bakt. Deze groente en fruit strips kun je in de koelkast voor maximaal twee weken bewaren.

Rundvlees-vegaballetjes voor honden

Sommige honden geven de voorkeur aan voer dat gemaakt is van vlees, in plaats van bijvoorbeeld zoetere varianten. De rundvlees-vegaballetjes die je bereidt met behulp van dit recept hebben echter een sterke vleessmaak en een heerlijke geur die honden vrijwel niet kunnen weerstaan. Op het moment dat je deze dan ook gaat maken voor je hond, zal hij, of zij, meestal ongeduldig op de afkoeling van het eindresultaat zitten te wachten.

Ingrediënten:

  • 1 kilogram biologisch runderpoulet,
  • plantaardige babyvoeding,
  • 1 kop volkoren meel (wit kan echter ook)
  • 2 kopjes melkpoeder,
  • 1 kopje water.

Bereidingswijze:

Allereerst verwarm je de oven voor op 180 graden Celsius. Vervolgens ga je alle ingrediënten in een grote kom goed door elkaar mengen. Met behulp van een grote lepel schep je hoopjes van het mengsel op een bakplaat en bakt deze ongeveer 12 tot 15 minuten. Natuurlijk moet je ook deze snack eerst helemaal af laten koelen voordat je je hond trakteert. De overgebleven balletjes kun je in de koelkast voor maximaal vijf dagen bewaren. Doordat je deze hondenvoeding maar beperkte tijd goed kunt houden, kun je uiteraard ook de helft van het recept gebruiken, bijvoorbeeld wanneer je maar één hond hebt.

Recepten voor gezond hondenvoer

Zelfgemaakte hondenvoeding is gezonder dan het hondenvoer dat in grote hoeveelheden wordt geproduceerd. Daarnaast is het zelfgemaakte voer voor je goed aanzienlijk goedkoper dan de producten van de meeste biologische hondenvoermerken. Het zelf maken van voer voor je hond zal echter wat tijd in beslag nemen, maar je kunt altijd grotere hoeveelheden maken en dit in porties bewaren in je diepvriezer. Daarbij komt verder dat het voorschotelen van zelfgemaakte voeding aan je hond ervoor zal zorgen dat het dier minder snel allergieën zal ontwikkelen, bestaande allergieën minder zullen worden, het immuunsysteem zal worden versterkt, de spijsvertering van het dier zal verbeteren en nieuwe energie in het hondenlijf wordt gebracht.

Plantaardig hondenvoer met kalkoen

Dit recept kan de basis vormen voor een heleboel zelfgemaakte hondenvoedsel en bevat kalkoen voor de broodnodige eiwitten en groente die allerlei vitaminen en mineralen toe zullen voegen aan het dieet van je viervoeter. Kalkoen bevat aanzienlijk minder vet dan rundvlees waardoor dit een ideaal recept is voor honden die een paar kilo’s van hun lichaamsgewicht kwijt moeten raken.

Ingrediënten:

  • 4 kopjes water,
  • 500 gram gemalen kalkoenvlees,
  • 2 kopjes zilvervliesrijst,
  • 1 kop fijngehakte wortelen,
  • 1 kopje gesneden sperziebonen,
  • 1 eetlepel van visolie (dit is echter optioneel).

Bereidingswijze:

Bak het gemalen kalkoenvlees in een antiaanpak koekenpan op middelhoog vuur totdat het goed gaar is. Vervolgens doe je de zilvervliesrijst, de gebakken kalkoen en het water in een grote pan en breng je het geheel aan de kook. Zodra het mengsel kookt, temper je het vuur middelhoog en laat alles nog eens 15 minuten, of tot de rijst zacht en gaar is, zacht doorkoken.

Nadat de fijngehakte wortelen en gesneden sperziebonen toe zijn gevoegd moet alles nog eens 5 tot 10 minuten koken totdat ook de groenten gaar zijn. Voordat je je hond zijn maaltijd voor kunt schotelen dien je deze uiteraard eerst goed te laten afkoelen. Extra bereide porties van dit hondenvoer kun je in de koelkast voor maximaal vijf dagen bewaren. Bij de bereiding van dit hondenvoer dien je overigens het gebruik van bakboter te vermijden (om het kalkoenvlees een mooi bruin kleurtje te geven) omdat het hoge vetgehalte van dergelijke producten de maag van je hond kunnen verstoren.

Stoofpot van kip voor honden

Dit recept maakt gebruik van kip, een vleessoort die een goede bron van eiwitten is, en een heleboel groente om een smaakvolle mix te krijgen. Sperziebonen helpen bovendien je hond om eerder een vol gevoel te krijgen en het aanwezige fruit zal een gezonde darmwerking bevorderen.

Ingrediënten:

  • 4 kipfilets,
  • 1/2 kopje gesneden sperziebonen,
  • 1/2 kopje fijngehakte wortelen,
  • 1/2 kopje fijngesneden broccoli,
  • 1/2 kopje havermoutvlokken,
  • 4 kopjes zoutarme kippenbouillon,

Bereidingswijze:

Voordat je de kipfilets gaat verwerken verwijder je eerst het overtollige vet. Pas dan snijd je de filets in kleine hapklare brokken. Bak de blokjes kipfilets in een antiaanpak koekenpan op matig vuur tot de roze kleur is verdwenen. Vervolgens voeg je de blokjes kipfilet samen met de groente, de havermoutvlokken en de kippenbouillon in een grote pan en bak alles daarna op matig vuur nog 15 minuten totdat de wortelen goed gaar zijn. Je kunt je hond pas dit zelfgemaakte hondenvoer serveren als het voldoende af is gekoeld. Overgebleven hondenvoer kun je in de koelkast bewaren voor hooguit vijf dagen. Je kunt ook een klein beetje olijfolie kunnen gebruiken om de blokjes kip te bakken op het moment dat je bang bent dat de het vlees aan de bodem van de pan vast zal gaan zitten.

Bonenschotel voor honden

Om een hond gezond en actief te houden, is het essentieel belang dat deze trouwe viervoeter grote hoeveelheden eiwit op het menu heeft staan. Het gros van deze eiwitten dient echter afkomstig te zijn uit vlees, zoals verse kip. Maar ook in bonen zit een goede hoeveelheid eiwitten die je prima voor het voeden van je hond zou kunnen gebruiken. Bonenschoten voor honden is een recept waarbij kip, bonen en andere groente wordt gecombineerd om op die manier een ​​gezond en vooral ook smakelijk voer voor je hond te bereiden.

  • 4 kipfilets,
  • 1 kopje bruine bonen (deze dienen goed uitgelekt te zijn)
  • 1 kopje zwarte bonen (eveneens goed uitgelekt),
  • 1 kop wortelen in blokjes gesneden,
  • 1/2 kopje tomatenpuree,
  • 4 kopjes kippenbouillon.

Bereidingswijze:

Op de eerste plaats verwijder je het overtollige vet en snijd je de kipfilets hapklare blokjes. Vervolgens bak je de blokjes kipfilet in een antiaanpak koekenpan op middelhoog totdat het vlees geen roze kleur meer heeft. Nadat je de kip, de bonen, de wortelen, de tomatenpuree en de kippenbouillon in een grote pan samen hebt gevoegd, kook je het geheel op matig vuur totdat alles door en door warm is. Dit zal meestal ongeveer 10 minuten duren. Voordat je je hond van dit hondenvoer kunt laten smullen, dient het overigens wel eerst goed afgekoeld te zijn. Overgebleven bonenschotel voor honden kun je in de koelkast nog voor maximaal vijf dagen bewaren. Eventueel kun je aan deze bonenschotel voor honden een 1/2 eetlepel visolie toevoegen. De smaken zijn namelijk sterk genoeg om ook de meest kieskeurige eters dit toegevoegde, en erg gezonde, ingrediënt ongemerkt op te laten eten.

Rundvleesstoofpot voor honden

Deze door de meeste honden goedgekeurde versie van, rundvleesstoofpot bevat niet vlees en dus de broodnodige eiwitten, maar eveneens groente met uiteenlopende vitamines en jus als bijzondere smaakmaker. Rundvleesschotel voor honden kan dan ook worden gebruikt als uitstekend alternatief voor commercieel nat hondenvoer.

Ingrediënten:

  • 500 gram runderstooflappen,
  • 1 kleine zoete aardappel,
  • 1/2 kopje wortelen (in blokjes gesneden),
  • 1/2 kopje gesneden sperziebonen,
  • 1/2 kopje bloem,
  • 1/2 kopje water (of biologische plantaardige olie), samen met 1 eetlepel plantaardige olie in te bakken.

Bereidingswijze:

Allereerst kook je de zoete aardappel in een magnetron voor de duur van 5 tot 8 minuten totdat deze gaar is, maar nog wel stevig aanvoelt. Nadat je de gekookte zoete aardappel opzij hebt gezet om af te koelen, kun je het rundvlees in kleine stukjes gaan snijden, ongeveer het formaat van een dobbelsteen. De blokjes vlees bak je dan in een eetlepel plantaardige olie op middelhoog vuur de duur van 10 tot 15 minuten, of totdat deze goed gaar zijn. De stukjes vlees kun je nu uit de pan halen, terwijl je de braadjus achterhoudt voor later. De zoete aardappel is nu voldoende afgekoeld om klein gesneden te worden. Op een matig vuur verwarm je opnieuw de jus en voegt daar langzaam het meel en het water (druppelsgewijs) aan toe terwijl je goed blijft roeren totdat er een dikke saus is ontstaan. Aan deze saus dien je nu alleen nog maar het vlees, de zoete aardappel, de fijngesneden wortelen en sperziebonen toe te voegen en het geheel goed door te roeren. Ten slotte breng je alles nog een keer aan de kook en laat het doorkoken voor de duur van circa 10 minuten zodat ook de wortelen kunnen garen. Voor het opdienen van dit gerecht aan je hond moet het natuurlijk wel goed af zijn gekoeld. Restjes van deze runderstoofpot voor honden kun je bewaren in de koelkast voor nog hooguit vijf dagen. In sommige reformwinkels is overigens ook kant en klare jus te koop waardoor je wat tijd zou kunnen besparen met de bereiding van dit hondenvoer.

Vruchtenparfait voor honden

Ook een hond verdient zo nu en dan een lekker dessert en deze parfait is daar uitermate geschikt voor. Het is namelijk een parfait waarin zuivel en fruit zijn verwerkt. Dit betekent dat deze niet alleen goed smaakt, maar je hond eveneens een aardige dosis vitaminen en eiwitten binnen laat krijgen.

Ingrediënten:

  • 1/2 kop vetvrije yoghurt,
  • 1/2 kopje aardbeienblokjes,
  • 1/2 kopje bosbesblokjes,
  • 1/2 kopje appelmoes.

Bereidingswijze:

Meng alle ingrediënten in een middelgrote kom tot de yoghurt glad is en de vruchten goed gemengd zijn. Plaats het hondendessert in de koelkast zodat je het in kleine porties en lekker koel kunt serveren. Restjes van dit hondentoetje kun je eveneens in de koelkast maximaal zeven dagen bewaren. Om overvoeding te voorkomen, dien je de rest van de dagelijkse voeding aan te passen als je je hond dit dessert voor wilt schotelen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.