Oekraïens president Zelensky roept OPEC-landen op om energieproductie op te drijven: “Toekomst van Europa hangt af van jullie inzet”

Oekraïens president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag in een videoboodschap aan de Doha Conference in Qatar de olieproducerende landen opgeroepen om hun productie op te drijven. Op die manier moeten de OPEC-landen bijdragen aan Europa’s loskoppeling van de Russische chantage, zo zegt Zelensky.

Volgens de Oekraïense president Zelensky kunnen landen zoals Qatar een wezenlijke bijdrage leveren aan de stabilisatie in Europa. “Ze kunnen veel doen om de gerechtigheid te herstellen. De toekomst van Europa hangt af van jullie inzet”, zei de president tegen de aanwezigen van de internationale conferentie. “Ik vraag daarom aan jullie om jullie energie-output op te drijven, zodat iedereen in Rusland goed begrijpt dat geen enkel land energie kan inzetten als een wapen om de rest van de wereld te chanteren.”

Tekort aan gas

Door de oorlog in Oekraïne zitten de Europese landen met de handen in het haar over de levering van energiebronnen. Rusland is de grootste leverancier van gas aan Europa, Poetin beschikt daardoor over een ultiem chantagemiddel dat hij als represaille kan inzetten tegenover de internationale sancties waar de Europese Unie aan deelneemt. De grote dupe van de energiecrisis is de bevolking, die met een torenhoge energiefactuur geconfronteerd wordt. De EU-lidstaten voerden de afgelopen week al hevige discussies over wat de juiste aanpak is om de stilaan onhoudbare energieprijzen ietwat te temperen.

Zo wordt gedacht aan een Europese groepsaankoop van gas. De Europese landen beschikken als verenigde Unie immers over een stevigere onderhandelingspositie dan wanneer alle lidstaten apart tegen elkaar gaan opbieden. De Zuid-Europese landen, met de steun van België, pleiten zelfs voor een totale inperking van de vrije markt door een plafondprijs in te voeren op de Europese energiemarkten, maar niet alle lidstaten zijn voor zo’n ingreep gewonnen. Ondertussen schieten de Verenigde Staten de EU-landen alvast te hulp door massaal vloeibaar aardgas of LNG te leveren aan de Europese havens.

Olie in de lift

Naast gas zitten ook de olieprijzen stevig in de lift. Op 25 maart kostte een vat ruwe Brent olie 119 dollar. Om die prijs enigszins te doen zakken en om te compenseren voor het wegvallen van de Russische olietoevoer, roepen westerse leiders zoals Amerikaans president Joe Biden, net zoals Zelensky, de olieproducerende landen op om hun productie op te drijven.

De laatste maanden is de relatie tussen Biden en de Golfstaten er echter ferm op achteruit gegaan. De OPEC-landen willen dus niet voor niks hun productie opdrijven. Voor wat hoort wat, in ruil willen de landen extra militaire steun om de door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen te bestrijden.

Vrijdagavond zijn verschillende olie-installaties in Saoedi-Arabië getroffen door drone-aanvallen van de Houthi-rebellen. Volgens het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco, dat eigenaar is van de getroffen installaties, kunnen extra toekomstige aanvallen ervoor zorgen dat de internationale olieprijzen verder zullen toenemen.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.