Zee-ijs rond Antarctica krimpt spectaculair: “Er is meer dan 2 miljoen vierkante kilometer minder”

Het zee-ijs rondom Antarctica neemt spectaculair af, zo blijkt uit observaties van wetenschappers. Men zoekt nog naar mogelijke oorzaken. Business AM sprak met Frank Pattyn, professor glaciologie aan de ULB, over wat er aan het gebeuren is.


Beluister hier het volledige interview met professor Pattyn:


Waarom is dit belangrijk?

Zee-ijs ontstaat door het bevriezen van zeewater. Dat de hoeveelheid zee-ijs rond Antarctica afneemt, kan ecologisch grote gevolgen hebben.
  • Pattyn: “Als we kijken naar de laatste veertig jaar aan observaties die we hebben van zee-ijs, is dat altijd gelijklopend. Iedere winter breidt het uit, in de zomer verdwijnt het. Het was zelfs een beetje groter aan het worden tot en met 2015. En vanaf dan is die winteraangroei verminderd. Dit jaar overtreft alles, er is meer dan 2 miljoen vierkante kilometer zee-ijs minder dan in voorgaande jaren.”
  • “We hebben enerzijds een zeer korte meetreeks van wat er met het ijs rondom Antarctica gebeurt. Anderzijds is dit één uitzonderlijk fenomeen. We weten niet of dit zich gaat verderzetten. We weten eigenlijk ook nog niet precies wat de oorzaak hiervan is. Het lijkt logisch dat warm zeewater een oorzaak is. Sommige warmere delen van oceanen maken ook deel uit van natuurlijke fluctuaties, dus niet alles is onmiddellijk te wijten aan klimaatverandering. Maar wellicht heeft klimaatverandering hier een handje in.”
  • Pattyn licht de gevolgen toe: “Een uitbreiding van het zee-ijs reflecteert energie terug naar de ruimte. Als er minder zee-ijs is, dan wordt er meer energie geabsorbeerd door de open oceaan en wordt het warmer. Het is ook zo dat het ijs een grote betekenis heeft voor biologische activiteit. En de versnelde afbrokkeling van het landijs op Antarctica kan nog versneld worden indien er minder zee-ijs is.”
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.