Key takeaways
- De EU-Commissie heeft nog geen gestandaardiseerde methode bepaald om het aantal gebruikers van online platforms te berekenen onder de Digital Services Act (DSA).
- Zalando vocht zijn classificatie als Very Large Online Platform (VLOP) in juli 2023 aan en stelt dat zijn retailactiviteiten niet onder de DSA-regelgeving vallen.
- De Commissie stelt dat ook retailplatformen systeemrisico’s kunnen veroorzaken door potentieel schadelijke inhoud van derden te hosten.
De Digital Services Act (DSA) van de Europese Unie verplicht grote online platforms met meer dan 45 miljoen maandelijks actieve gebruikers extra maatregelen te nemen om schadelijke of illegale inhoud tegen te gaan. Toch heeft de Europese Commissie nog geen uniforme methode vastgesteld om gebruikersaantallen te berekenen, wat leidt tot onduidelijkheid en juridische betwistingen. Dit meldde Euronews.
In juli 2023 vocht Zalando, het Duitse e-commerceplatform voor mode, zijn classificatie als VLOP aan. Het bedrijf stelt dat de afwezigheid van een gestandaardiseerde berekening resulteert in ongelijke behandeling. Bovendien beweert Zalando dat zijn retailactiviteiten, die het grootste deel van de omzet uitmaken, niet onder de DSA-regelgeving vallen. De inhoud op het platform zou immers grotendeels afkomstig zijn van Zalando zelf, en niet van derden.
Standpunt van de Commissie
De Europese Commissie betwist die redenering. Volgens haar is het voor gebruikers niet altijd duidelijk of een product afkomstig is van Zalando zelf of van een externe verkoper. Hierdoor valt het platform alsnog onder de DSA. Bovendien stelt de Commissie dat ook retailplatformen risico’s kunnen vormen als zij schadelijke inhoud van derden hosten.
Inhoudsmoderatie bij Zalando
Uit Zalando’s transparantierapport over de periode april tot september 2024 blijkt dat het 731 meldingen over inhoud ontving. Uiteindelijk werden slechts 111 items verwijderd. Dit relatief lage aantal roept de vraag op of Zalando dezelfde regulering nodig heeft als andere VLOP-platformen.
De uitspraak in deze zaak kan een precedent scheppen voor andere platforms met een vergelijkbaar bedrijfsmodel. Onder andere Amazon en websites als Pornhub, Stripchat en Xvideos hebben eveneens bezwaar aangetekend tegen hun VLOP-status.
Lopende onderzoeken
Sinds de invoering van de DSA heeft de Commissie zes extra VLOP’s aangewezen. Daarnaast lopen er nog onderzoeken naar mogelijke overtredingen door Meta’s Facebook en Instagram, TikTok, X, Temu en AliExpress. De uitkomst van deze zaken zal bepalend zijn voor de toekomstige handhaving van de DSA.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!