Zal Covid-19 onze manier van werken echt veranderen?

Momenteel is telewerken nog altijd de norm in België, dat heeft premier Sophie Wilmès woensdag herhaald. Maar wat als iedereen terugkeert naar kantoor? Komen we dan in een nieuwe wereld?

De Amerikaanse zakenzender CNBC deed een poging om te schetsen hoe het werk er na de coronacrisis zal uitzien. Maar eerst even aanhalen hoe de werknemers zelf aankijken tegen een terugkeer naar de werkplek. Uit een onderzoek van jobplatform StepStone blijkt dat Belgen om verschillende redenen terug op kantoor willen werken. Dit zijn de belangrijkste:

  • 48 procent van de respondenten wenst opnieuw interacties met de collega’s.
  • 33 procent van de respondenten wil de balans tussen werk en privé terug in evenwicht brengen.
  • 28 procent van de respondenten geniet van de algemene dynamiek op de werkplek.
  • 25 procent van de respondenten wil terug aanknopen met de vaste routine.
  • 23 procent van de respondenten wil terugkeren naar ‘werken zoals het was’.

Mondmaskers?

Terugkeren naar hoe het was, dat zich er echter niet meteen in. Zo gaan er hier en daar stemmen op om een mondmasker ook tijdens het werk te verplichten. Het gaat dan voornamelijk om kantoorjobs, want zorgverleners, kappers, schoonheidsspecialisten, marktkramers, obers en winkelbediendes dragen ze al. Bepaalde experts en bedrijven zouden dat zinvol vinden, omdat je niet overal de nodige afstand kan behouden.

Arbeidsgeneesheer Geert Premer van externe preventiedienstverlener Liantis zegt in de krant Het Laatste Nieuws dat social distancing volgens hem volstaat. ‘Zolang alle kantoormedewerkers op voldoende afstand van mekaar zitten, is het écht niet nodig om de hele dag een masker op het gezicht te hebben’, stelt hij. Wel kan mondneusbescherming van pas komen in liften, gangen, het bedrijfsrestaurant en aan de koffiemachine.

Bye, bye landschapskantoor

Wel is iedereen het erover eens dat zaken als gescheiden bureaus – bye, bye landschapskantoor – en schermen in plexiglas in vergaderzalen of meeting rooms nog een hele tijd te vinden zullen zijn in kantoorgebouwen. Ook vinden veel experts het zinvol om een regeling uit te werken waarbij personeelsleden in gescheiden groepen afzakken naar kantoor. Zo kunnen ze bijvoorbeeld drie dagen thuiswerken en twee dagen op de vaste werkplek.

Betekent dat dan dat bedrijven massaal zullen besparen en grote kantoorgebouwen hun bestaansrecht verliezen? Vastgoedmakelaar Patrick Plant van het Amerikaanse advocatenkantoor Linklaters denkt alvast van niet. ‘Ik zie The Shard (een wolkenkrabber van 72 verdiepingen in Londen, red.) niet snel veranderen in een doorsnee appartementsgebouw. Volgens mij is de fysieke manifestatie van een bedrijfscultuur nog altijd belangrijk.’

Inclusievere werkomgeving

In ieder geval zal de coronacrisis ertoe leiden dat bedrijven moeten overschakelen op meer flexibele werkvormen. Camilla Kemp, de topvrouw van een Londens reclamebureau, denkt dat het personeelskorps daardoor ook diverser zal worden. ‘We zullen een meer inclusieve omgeving worden, omdat getalenteerde mensen die normaal geen carrière hadden overwogen bij ons, nu wel zullen komen. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die niet fysiek op kantoor willen zijn tijdens de gewone werkuren.’

Tot slot lijkt het erop dat de personeelsleden zelf een mentaliteitswijziging ondergaan hebben. Een Amerikaanse zakenman en uitvoerend directeur vertelt over hoe hij op verschillende plaatsen in de wereld hoorde dat Covid-19 de wereld veranderd heeft. ‘Werknemers eten gezonder, nemen fitnesslessen, drinken minder alcohol en zijn vastbesloten om hun werkdagen efficiënter in te delen’, zegt Tuomos Peltoniemi. ‘En ze beseffen dat er meer is in leven dan werken en het kantoor.’

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.