Zaak-Nethys: onderzoekers richten vizier op PS-kopstuk Jean-Claude Marcourt

In de affaire rond de Luikse intercommunale Nethys vond er vrijdag een huiszoeking plaats in het Waals parlement. De onderzoekers waren vooral geïnteresseerd in het kantoor van parlementsvoorzitter en PS-kopstuk Jean-Claude Marcourt.

Volgens Le Vif wordt Marcourt (foto) ervan verdacht de belangrijkste ‘onzichtbare hand’ te zijn in de grote strategische beslissingen die de afgelopen 15 jaar binnen de Nethys-groep zijn genomen.

Bij de grote Waalse intercommunale, die op een bepaald moment oppermachtig leek in Luik en omstreken, barstte in 2019 de bom: de exuberante vergoedingen aan de top en meer bepaald bij Stéphane Moreau (ex-PS), de burgemeester van Ans bij Luik, maar ook schimmige transacties die vooral de bestuurders goed uitkwamen, het zaakje stonk uren in de wind.

Moreau en Fornieri

Recentelijk raakten enkele grote namen beschadigd in de affaire. Moreau zelf werd aangehouden en ondervraagd door het Luikse parket. Ook François Fornieri, de stichter van farmabedrijf Mithra, belandde even in de cel. Hij stond gisteren de operationele leiding van Mithra af aan veteraan Leon Van Rompay.

Fornieri was ook bestuurder bij Nethys, en was voorzitter van het remuneratiecomité. Bovendien wilde Fornieri voor 0 euro heel het windmolenpark van Nethys kopen, nadat ook al de IT-dochter Win van Nethys op een wel heel goedkope manier naar hem versluisd was.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20