Het regeerakkoord van De Croo I rept met geen woord over een mogelijke schadeloosstelling van de naar schatting 800.000 Arco-gedupeerden, in tegenstelling tot het akkoord van de regering-Michel. Maar hun belangenvereniging wil het vuur brandend houden.
De zaak-Arco gaat al twaalf jaar mee. De coöperatie Arco, een financieel vehikel van de christelijke werknemersbeweging ACW (nu Beweging.net), was een grote aandeelhouder van Dexia en ging mee ten onder toen die financiële groep in 2008 kapseisde. De toenmalige regering-Leterme beloofde een waarborg voor de circa 800.000 Arco-coöperanten, maar van een vergoeding voor de gedupeerden is nog steeds niets in huis gekomen.
De vraag van ruim 1 miljard
Er is veel geld mee gemoeid. Aangezien zij gemiddeld 2.000 euro belegd hadden, kan die belofte de Belgische staat – de belastingbetaler dus – een slordige 1,5 miljard euro kosten. Charles Michel beloofde tijdens zijn regeerperiode een oplossing uit te dokteren. Maar ook dat draaide op niets uit, omwille van tal van juridische bezwaren.
Beweging.net, een vleugel van CD&V, hoopte dat Arco het regeerakkoord van de Vivaldi-regering zou halen, maar kwam van een kale reis thuis. Ook de gedupeerden reageerden ontgoocheld. ‘Als CD&V op die manier haar basis in de kou laat staan, zou dit wel eens de nekslag kunnen zijn’, waarschuwt advocaat Geert Lenssens namens zijn cliënt ArcoClaim, een belangenvereniging die voor ruim 7.000 gezinnen procedeert tegen onder meer de Belgische staat. Een open brief van ArcoClaim aan de Vivaldi-onderhandelaars haalde schijnbaar niets uit.
Op Radio 1 liet Lenssens doorschemeren dat ArcoClaim verscheidene gerechtelijke stappen overweegt. ‘Het zou mij niet verwonderen dat ArcoClaim vroeg of laat de leden van de vorige regering persoonlijk gaat dagvaarden voor de burgerlijke rechtbank. Dat ligt zeker op de tekentafel.’
Dossierkennis
Aan dossierkennis is binnen de regering en de deelnemende partijen alvast geen gebrek.
- Annelies Verlinden, de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken voor CD&V, verdedigde als advocate van het bureau DLA Piper in het verleden de belangen van de vennootschap Arco, die vindt dat de staat de gedupeerden moet vergoeden. De Arco-belangen stonden soms diametraal tegenover die van haar gedupeerde coöperanten. ‘Geen vergoeding, maar de advocaat van hun tegenpartij als minister. Kan het cynischer voor de Arco-coöperanten?’, reageerde Lenssens. Andere stemmen bij ArcoClaim zeggen niet goed te weten of Verlindens benoeming nu een goede of slechte zaak is.
- De kabinetschef van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is niemand minder dan Axel Miller, de voormalige CEO van Dexia en Dexia Bank (nu Belfius).
- En CD&V heeft met minister van Financiën Vincent Van Peteghem een cruciale post in handen.
- Wel is het zo dat CD&V-kopstuk Koen Geens, die zes jaar geleden een scenario voor schadeloosstelling uitdokterde, niet meer van de partij is.
Vloek van Toetanchamon
Beweging.net reageerde afgelopen zondag via een bericht op de website nog positief op de vorming van de Vivaldi-coalitie, maar vermeldde Arco merkwaardig genoeg niet. Volgens Lenssens zal het CD&V en co. niet lukken om de zaak-Arco stil te zwijgen. ‘Arco is de vloek van Toetanchamon voor de politiek. Mensen blijven dat onthouden’, zei hij op de radio.