YouTube is de controle kwijt: “Geen greintje moreel gezag meer over”

Een video van de Amerikaanse YouTube-ster Logan Paul heeft deze week voor controverse gezorgd op internet. Daarin waren beelden te zien van iemand die naar alle waarschijnlijkheid zelfmoord had gepleegd in een bos. Paul en zijn vrienden gingen op wandel in het Aokigahara-bos, aan de voet van Mount Fuji. In dat bos plegen wel meer mensen zelfmoord en dat was ook het geval toen Paul en co er op pad gingen

Paul, die ruim 15 miljoen abonnees op zijn YouTube-kanaal heeft, heeft inmiddels op Twitter zijn  verontschuldigingen aangeboden. Maar in de eerste 24 uur dat de video ‘live ‘ stond, werd ie meer dan 6 miljoen keer bekeken. Dat was goed voor een plaats in de YouTube top 10 van trending video’s.

PewdiePie

Het is niet de eerste keer dat een van de vele YouTube-sterren de regels die voor video’s gelden niet naleven. De Zweed PewdiePie runt het grootste YouTube-kanaal met meer dan 59 miljoen abonnees. Zijn echte naam luidt Felix Kjellberg. Hij kwam vorig jaar in de problemen toen hij antisemitische commentaren maakte bij een paar video’s, die hij ‘live’ zette.

Kjellberg verdient jaarlijks zo’n 11 miljoen dollar met zijn filmpjes. En net daar wringt de schoen, want sommige YouTube-sterren zijn dus blijkbaar ’too big to fail’. Een aantal bedrijven knipte na het incident de banden met PewdiePie door.  Google haalde hem ook uit het Google Preferred-advertentieprogramma, maar voor de rest bleef alles bij het oude.

Een video waarin een lijk aan een boom hangt wordt door YouTube als ‘gepast’ aangeduid

Volgens BuzzFeed hadden de verantwoordelijken bij YouTube Logans video wel degelijk gezien en goedgekeurd voor publicatie. Ook nadat hij door verschillende mensen als ‘ongepast’ was aangeduid. Protesten in Iran worden wel gecensureerd, maar een lijk dat aan een boom hangt is voor YouTube klaarblijkelijk te mooi om te laten liggen.

Het businessmodel? Zo veel mogelijk views te genereren

2017 was sowieso al een slecht jaar voor YouTube en wat er nog overblijft van zijn morele normen. Er gingen miljoenen verloren toen bleek dat adverteerders wegliepen omdat hun reclame werd getoond bij jihadistische video’s en kinderporno.

Maar met een zakelijk model dat volledig afhangt om zo veel mogelijk views te genereren, lijkt het videoplatform nu ook de controle kwijt op het handelen van zijn topsterren. In de YouTube-publicatieregels staat te lezen dat ‘lijken en racisme niet kunnen’. Maar die regels zijn vooral van toepassing op de kleine luitjes. Niet op de mensen die het bedrijf miljoenen aan publiciteit opbrengen. De industrie is haar ziel kwijt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20