XXL groene waterstofproject op komst in Texas: Hydrogen City

Steeds meer projecten dingen mee voor de titel van “grootste groene waterstofcentrale ter wereld”. Het heeft weinig zin te weten welke nu echt de “krachtigste ter wereld” is, zolang hij niet operationeel is. Er is echter net een veelbelovend project in Texas aangekondigd.

“We zien Hydrogen City uitgroeien tot een van de grootste waterstofproductiecentra ter wereld, die veel verschillende klanten voorziet van 100% schone H2-brandstof.” Met deze flitsende tagline presenteerde Brian Maxwell, een ervaren ontwikkelaar van hernieuwbare energie, zijn groene waterstofproject.

In termen van productiecapaciteit is dit inderdaad een zeer (zeer) grote deal. 60 GW wordt aangekondigd, voor een jaarlijkse productie van 2,5 miljoen ton groene waterstof. Of de site, wanneer ze operationeel is, werkelijk de grootste ter wereld is, valt nog te bezien. Vele andere projecten van tientallen GW en vele miljoenen ton zijn reeds aangekondigd.

Hydrogen City, aangevuurd door de start-up Green Hydrogen International (GHI), komt naar Duval County, in het zuiden van de Amerikaanse staat Texas. Het project zal worden aangedreven door zonne- en windenergie. Het zal zijn eigen zoutcaverne hebben om de geproduceerde waterstof op te slaan.

Welke toepassingen?

In een verklaring zegt GHI dat onderhandelingen aan de gang zijn om de eindtoepassingen van haar groene waterstof te bepalen. Deze omvatten de productie van groene ammoniak voor uitvoer naar Aziatische landen zoals Japan en Zuid-Korea, en voor de meststoffenmarkt.

GHI overweegt ook zijn groene waterstof te verkopen aan producenten van duurzame vliegtuigbrandstof.

Bovendien overweegt het in Texas gevestigde bedrijf zijn waterstof te gebruiken en te combineren met kooldioxide om zijn eigen groene raketbrandstof op basis van methaan te creëren. Dit zou aangeboden worden aan SpaceX, wiens Boca Chica-basis net om de hoek ligt. Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk ontwikkelt momenteel een nieuw type raketmotor (SpaceX Raptor) die gebruik zou maken van cryogeen vloeibaar methaan en vloeibare zuurstof, in plaats van de brandstof op basis van kerosine die het momenteel gebruikt.

Ten slotte wijst GHI erop dat haar groene waterstof “ook kan worden gebruikt als vervanger van aardgas in elektriciteitscentrales”. “In de VS is meer dan 4 GW aan nieuwe gasgestookte elektriciteitscentrales voorgesteld die een combinatie van waterstof en aardgas kunnen verbranden”, aldus de start-up.

Schema van GHI

2 gigawatt (GW) tegen 2026

Uiteraard zal het project in verschillende fasen worden gebouwd. De eerste fase moet in 2026 voltooid zijn en zou al een productiecapaciteit van 2 GW moeten bieden. Binnen vier jaar moeten ook twee opslagcavernes klaar zijn. Uiteindelijk moeten het er vijftig worden, die tot 6 TWh aan energieopslag kunnen leveren.

“Hydrogen City is een project dat perfect gepositioneerd is in de buurt van goedkope hernieuwbare bronnen, ruim beschikbare grond, zoutkoepels en de belangrijke energiehaven van Corpus Christi. Het zal qua kosten een wereldleider zijn en GHI in staat stellen in te spelen op de groeiende vraag naar groene waterstof”, aldus Andy Steinhubl, voormalig Senior Partner bij McKinsey en lid van de Raad van Bestuur van GHI.

“Texas is al meer dan 100 jaar wereldleider op het gebied van energie-innovatie, en dit project gaat over het voortbouwen op dat leiderschap voor de volgende eeuw en daarna”, zei Brian Maxwell, die het project leidt.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20