Xiaomi krijgt groen licht om op grote schaal elektrische wagens te produceren: is er nog ruimte voor een nieuwe speler op de Chinese markt?

Xiaomi krijgt groen licht om op grote schaal elektrische wagens te produceren: is er nog ruimte voor een nieuwe speler op de Chinese markt?
Getty Images

Xiaomi mag op grote schaal elektrische wagens produceren. Dat groen licht is een eerste belangrijke stap, maar het is ver van zeker dat de fabrikant erin zal slagen om de andere broodnodige goedkeuringen te krijgen. Bovendien staat het Chinese bedrijf voor een enorme uitdaging: een overvolle markt betreden waar de vraag begint te haperen.

Waarom is dit belangrijk?

China wordt nog steeds beschouwd als de grootste markt wereldwijd voor elektrische auto's. Met een overvloed aan arbeidskrachten en een toeleveringsketen die sterk genoeg is, is het logisch dat er meer en meer Chinese wagenproducenten het levenslicht zien. Maar op dit moment heeft de markt te maken met turbulentie, waardoor de autoriteiten hun goedkeuring voor de ontwikkeling van nieuwe projecten terugschroeven.

In het nieuws: Xiaomi heeft groen licht gekregen van de National Development and Reform Commission (NDRC) voor de productie van elektrische voertuigen (EV’s), meldt Reuters op basis van enkele bronnen.

  • Die goedkeuring is zowaar de Heilige Graal voor bedrijven die de markt voor elektrische auto’s in China willen betreden, aangezien goedkeuringen van de NDRC zeldzaam en daarom kostbaar zijn.
  • Xiaomi is nog maar het vierde bedrijf dat sinds eind 2017 de goedkeuring van de overheidsinstelling heeft gekregen.

Zoom out: De Chinese fabrikant pakte twee jaar geleden uit met de ambitie om de elektrische autosector te betreden. En hoewel we een glimp hebben kunnen opvangen van de eerste auto, is die nog ver weg, net als een officiële presentatie.

  • Volgens het oorspronkelijke plan, waarvoor Xiaomi een investering van 10 miljard dollar over een periode van tien jaar heeft voorzien, zou de massaproductie van de eerste elektrische auto’s in de eerste helft van 2024 moeten beginnen.

Een wankel aanbod voor een dalende vraag

Het strenge beleid van de Chinese regelgevers verschilt, althans gedeeltelijk, van de greep die de Chinese overheid heeft op de sector van de nieuwe technologieën. China wil voornamelijk een overcapaciteit in de sector, met massale faillissementen van EV-bedrijven als gevolg, voorkomen. Het is niet zozeer de bedoeling om de macht van die ondernemingen in te perken.

  • De Chinese overheid heeft de ontwikkeling van elektrische auto’s lange tijd gestimuleerd, maar is nu strenger geworden en heeft de opkomst van nieuwe spelers en de uitvoering van nieuwe fabrieksprojecten sterk aan banden gelegd.
  • De beleidsmakers hebben ook aandacht voor de dalende vraag.
    • De productiecapaciteit voor EV’s op de Chinese markt werd eind 2022 geschat op 43 miljoen eenheden per jaar, terwijl de bezettingsgraad slechts 54,4 procent bedroeg, tegenover 66,6 procent in 2017, volgens cijfers van de China Passenger Car Association, wat bewijst dat de vraag geen gelijke tred houdt met de ontwikkelingen in de sector.

Is Xiaomi de uitzondering?

Ondanks de goedkeuring van de NDRC staat de op twee na grootste smartphonefabrikant ter wereld (in termen van aantal leveringen red.) nog voor enkele uitdagingen.

  • Xiaomi moet nog de toestemming krijgen van het ministerie van Industrie en Informatie (MIIT) om op grote schaal elektrische wagens te produceren.
  • Waarom kreeg Xiaomi het groene licht van de NDRC? Het is moeilijk te zeggen, maar het feit dat zijn EV-fabriek door de Beijing werd aangewezen als een belangrijk industrieel moderniseringsproject was zeker een factor, zoals Reuters opmerkt.
  • Xiaomi is er hoe dan ook van overtuigd dat hij benodigde vergunningen zal krijgen, aangezien de Chinese gigant al fabrieken in Beijing heeft opgezet die 200.000 elektrische wagens per jaar kunnen produceren, volgens een bericht in de staatskrant Beijing Daily.
  • Het bedrijf is van plan om volgend jaar al 100.000 wagens te produceren.

(ns/nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.