WOW air stopt zijn activiteiten. Bloedbad in de luchtvaartsector gaat gewoon verder

Het einde van de IJslandse budgetluchtvaartmaatschappij WOW air lijkt nabij, nu het bedrijf met onmiddellijke ingang al haar activiteiten staakt. Eerder werden de vluchten van Wow tijdelijk uitgesteld. WOW air vliegt dagelijks tussen Brussel en Reykjavik.

Het einde van Wow air werd aangekondigd via een ‘Travel Alert’ op de eigen website. “Wow Air staakt alle vluchten”, staat er te lezen.

De IJslandse budgetvlieger had het al een tijd moeilijk. In november vorig jaar leek een overname door concurrent Icelandair in de maak. Maar weken later werd dat akkoord alweer opgeblazen.

WOW air: 1.000 werknemers, 11 vliegtuigen, 3,5 miljoen passagiers

CEO Skuli Mogensen richtte WOW air in 2012 op. De budgetvlieger combineerde veertien bestemmingen in Noord-Amerika en negentien locaties in Europa. Voor de tussenstop in IJsland werden geen bijkomende kosten aangerekend. Het bedrijf heeft meer dan 1.000 mensen in dienst en vervoerde in 2018 ruim 3,5 miljoen passagiers met zijn 11 vliegtuigen.

De maatschappij voerde de voorbije dagen nog gesprekken met potentiële investeerders maar dat kwam er niet van. Passagiers moeten nu zelf op zoek naar beschikbare vluchten bij andere maatschappijen.

Eerder deze meldde Mogensen nog dat hij een akkoord had bereikt met schuldeisers. Die mochten schulden omzetten in aandelen. Maar meer dan wat tijd kocht de IJslander daarmee niet.

“We hebben geen tijd meer en het is helaas niet gelukt om nieuwe financiering voor het bedrijf te vinden”, schreef Mogensen aan zijn personeel. “Ik zal het mezelf nooit vergeven dat ik niet eerder actie heb ondernomen.”.

WOW air: ultragoedkope vluchten

Tickets van WOW waren ultragoedkoop. Wow Air liet eerder al van zich spreken met transatlantische vluchten tegen een prijs van 129 euro. Daarmee kon de maatschappij snel een sterke aanwezigheid op de toeristische markt uitbouwen. 

Een jaar geleden lanceerde WOW nog een aanbod voor zakenreizigers op zijn vluchten tussen Parijs en New York. Voor een enkele reis tussen beide steden werden tickets voor zakelijke reizigers aangeboden tegen een prijs vanaf 449 euro. De formule van Wow Air was daarmee tussen 50 procent en 60 procent goedkoper dan de voordeligste tarieven die bij de traditionele luchtvaartmaatschappij gelden.

Bloedbad in de luchtvaartsector gaat gewoon door: 8 faillissementen op 8 maanden

Maar goedkope vluchten zijn geen garantie voor succes. Tijdens de tweede helft van het voorbije jaar zijn in Europa zes luchtvaartmaatschappijen failliet gegaan. Dat waren Primera Air (Denemarken), PrivatAir en Skywork Airlines (Zwitserland), Small Planet (Litouwen), Azur Air (Duitsland) en VLM Airlines (België). Begin dit jaar kwamen daar nog eens het Britse Flybmi en het Duitse Germania bij.  Maar dat lijkt nog steeds niet tot de nodige sanering te hebben geleid die de sector een bloeiende toekomst zou kunnen garanderen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20