Wordt Nigel Farage de volgende burgemeester van Londen?

De Engelse politicus Nigel Farage heeft plannen om zich in 2020 kandidaat te stellen voor het burgemeesterschap van de Britse hoofdstad Londen. Farage is een anti-establishmentpoliticus die algemeen wordt beschouwd als een van de architecten van de Brexit.

Farage is een van de oprichters van de UK Independence Party (UKIP), een eurosceptische politieke partij, die in 2016 campagne voerde om de EU te verlaten.  Hij woont in Bromley, een voorstad van Londen, en komt als dusdanig in aanmerking voor de burgemeesterssjerp.

Nigel Farage, de boeman van Herman Van Rompuy

Farage raakte in onze contreien vooral bekend door zijn verbale aanvallen tegen toenmalig Europees president Herman Van Rompuy. In 2012 moest hij een boete van 2.980 euro betalen omdat hij in 2010 had gezegd dat Van Rompuy ‘het charisma van een dweil en het uiterlijk van een lagere bankbediende’ had’.


© Getty Images

Volgens Farage moet Londen nu zo snel mogelijk verlost worden van Sadiq Khan, de socialist die sinds 2016 de stad leidt. Khan was een ‘Remainer’, die het VK in de EU wil houden. Maar Farage verwijt hem vooral de toegenomen onveiligheid in de stad, waar dit jaar al 100 mensen werden vermoord.

Farage denkt ook voldoende steun te genieten in de Engelse hoofdstad om eender welke kandidaat van de Conservatieven bij een stembusgang te kloppen.

Londen stemde massaal ‘Remain’

Bij het Brexit-referendum stemde een grote meerderheid van Londenaars nochtans voor een verlengd verblijf in de EU. Burgemeester Khan wilde zelfs een speciaal statuut voor Londen aanvragen, om de financiële sector in de stad te beschermen voor massaal jobverlies.

De Conservatieven zullen volgende maand hun kandidaat voor 2020 bekendmaken: een drietal eerder onbekende politici (Shaun Bailey, Andrew Boff, Joy Morrissey) staat op een short list.

Volgens conservatieve stemmen zou een kandidatuur van Farage Downing Street enkel in verlegenheid brengen.


© Getty Images

Nigel Farage, de politicus die in eigen land nooit verkozen raakte

Opmerkelijk genoeg raakte Farage (ondanks zeven pogingen ) in eigen land nooit verkozen. Hij dankt zijn politieke carrière dan ook volledig aan Europa. Daar zetelt hij sinds 1999 onafgebroken in het Europees Parlement, waar hij zich voltijds bezig houdt met het van binnenuit afbreken van de EU. Maar wanneer het VK in maart 2019 de Europese Unie de rug toekeert zal hij ook daar moeten opstappen.

Daar is Donald Trump

Farage is ook goede maatjes met de Amerikaanse president Donald Trump. Na Trumps verkiezing kreeg Farage in Washington DC zelfs een door een Britse miljardair gefinancierde ‘alternatieve ambassade‘ ter beschikking om er ‘hooggeplaatste Amerikaanse politici’ te ontvangen

In een interview met de Financial Times zegt Farage dat hij nog geen beslissing heeft genomen, maar dat de kans wel degelijk bestaat dat hij voor het burgemeesterschap gaat.

“Een grote groep mensen hebben het me gevraagd. […] De Conservatieven (Tory Party) zijn zich er zeer van bewust dat indien ik mee doe, ze naar de derde plek verwezen zullen worden en daar zijn ze erg bang voor.”


© Getty Images

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20