Wordt mosterd snel onbetaalbaar?

Gevreesd moet worden dat mosterd op de markt gevoelig duurder zal worden. Daarvoor hebben een aantal experts gewaarschuwd. Daarbij wordt gewezen naar de oogstproblemen met mosterdzaad in Canada, dat de voorbije jaren door droogte werd geteisterd.

Canada is de belangrijkste leverancier van mosterdzaad ter wereld, maar vele akkers kregen door de droogte tot 60 procent minder neerslag dan in een gewoon jaar. Daardoor is de oogst ten opzichte van een jaar geleden met de helft teruggelopen. Er wordt gewag gemaakt van de laagste voorraden in een periode van elf jaar. Daardoor kunnen de prijzen voor mosterdzaad volgens waarnemers snel oplopen. Vooral het bruine mosterdzaad wordt door de schaarste zwaar getroffen. Dat heeft vooral gevolgen voor de Europese markt. In de Verenigde Staten wordt vaak een voorkeur getoond voor gele mosterd, die gebruikt wordt bij hotdogs en dressings. Keukenchefs maken daarentegen graag gebruik van de bruine variatie. Ook merken zoals Grey Poupon en Maille Dijon Originale baseren hun productie op het bruine mosterdzaad. “De Moutarde de Dijon heeft geen alternatief voor het bruine mosterdzaad,” betoogt Walter Dyck, specialist bij de Amerikaanse mosterdproducent Pleasant Prairie. “De schaarste kan dan ook op heel korte termijn tot sterke prijsstijgingen leiden.”

Importeurs

Naast de Amerikaanse voedingsproducenten, de belangrijkste afnemers van mosterdzaad, zijn volgens specialisten vooral grote importeurs bedreigd. Daarbij wordt gewezen naar landen zoals België, Frankrijk, Japan en Senegal. Canadees mosterdzaad liet het voorbije seizoen een productie van 114.900 ton registreren, tegenover 235.600 ton vorig jaar. De prijs van bruin mosterdzaad is inmiddels opgelopen tot 39 dollarcent per pond, tegenover 29 dollarcent vorig jaar. Gevreesd wordt echter dat de prijzen nog verder zullen stijgen. De totale Canadese mosterdteelt omvatte dit jaar nog een oppervlakte van 154.000 hectaren. Dat betekende een daling met 28 procent tegenover vorig jaar. Het merendeel van de oogst bestaat bovendien uit geel mosterdzaad. De rest wordt geleverd door bruin mosterdzaad en oosterse varianten. De export van mosterdzaad leverde Canada vorig jaar 124 miljoen dollar inkomsten op. Tussen augustus vorig jaar en juli dit jaar verscheepte Canada 6.900 ton mosterd naar België. Dat vertegenwoordigde een stijging met 15 procent tegenover de periode voordien. Geraamd wordt dat de Europese voedingsproducenten op zoek zullen gaan naar bijkomende voorraden. (mah)