Wordt de NAVO snel de facto in de oorlog betrokken?

Volgens de Washington Post heeft Rusland president Biden een 2 pagina’s tellend memorandum gestuurd, waarin te lezen staat dat nieuwe leveringen van zwaarder wapentuig aan Oekraïne “het conflict verergeren” en “onvoorspelbare gevolgen kunnen hebben”.

De regering Biden beloofde eerder deze week nog eens 800 miljoen dollar aan militaire bijstand. Het Witte Huis heeft ook bevestigd dat de VS Oekraïense soldaten zal opleiden in bepaalde wapensystemen.

Vraag is of Rusland Amerikaanse (of NAVO-) konvooien van wapenleveranciers aan Oekraïne onder vuur zal nemen. Ook of het daar de technische middelen toe heeft. Want de NAVO zou dan de facto in de oorlog worden betrokken.

CIA-baas en tevens voormalig ambassadeur in Moskou William Burns bevestigt ondertussen dat zijn land Poetins nucleaire dreigingen ernstig neemt. Toch wijst volgens hem niets in wat nu wordt waargenomen in die richting. Burns was donderdag te gast op de Georgia Tech conferentie. Hij wees op “de mogelijke wanhoop van president Poetin en het Russische leiderschap”. Dat gezien de tegenslagen die ze tot nu toe militair hebben moeten incasseren.

“Hoewel het Kremlin melding maakt van een hoger nucleair alarmniveau, hebben we tot nu toe nog niet veel praktisch bewijs gezien van het soort inzet of militaire maatregelen die deze bezorgdheid zouden versterken.”

Zinken van de Moskva is een opdoffer voor Poetin

De Oekraïense postdienst verkoopt ondertussen postzegels ter herdenking van de verdedigers van het Slangeneiland. Die haalden op dag 1 van de oorlog de wereldpers. Toen ze werden aangemaand zich over te geven, staken ze een verbale middelvinger (Go and f*ck yourselves!) op naar het Russisch oorlogsschip Moskva. Dat laatste ligt ondertussen op de bodem van de zee. 

Het Russische ministerie van defensie moest toegeven dat het vlaggenschip van de Zwarte Zeevloot is gezonken in “woelige zeeën”. Naar eigen zeggen terwijl het werd teruggesleept naar de haven. Dat na schade door een brand die volgens het ministerie was veroorzaakt door een munitie-explosie. Of de Moskva beschadigd werd door anti-scheepsraketten, zoals Oekraïne beweert, is nog onduidelijk.

Voor Poetin en co is het in ieder geval een symbolische opdoffer van jewelste. Volgens de BBC is het 200 meter lange schip het grootste Russische oorlogsschip dat sinds de Tweede Wereldoorlog in actie tot zinken is gebracht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20