Verschillende Amerikaanse financiële instellingen verwachten dat de euro dit jaar een stevige rally zal inzetten ten opzichte van de dollar.
Wordt 2023 het jaar van de euro?

Waarom is dit belangrijk?
De Europese eenheidsmunt heeft het het voorbije jaar zwaar te verduren gehad. De euro was zelfs even onder pariteit met de dollar gedoken, maar het tij lijkt nu te keren.In het nieuws: Sinds eind oktober 2022 noteert de euro opnieuw boven pariteit met de dollar. Voor 1 euro krijg je momenteel 1,08 dollar. Verschillende financiële instellingen in de Verenigde Staten zijn ervan overtuigd dat de rally van de euro nog maar net is begonnen. Dat meldt het persagentschap Bloomberg.
- De strategen van Deutsche Bank en Morgan Stanley verwachten dat de eurokoers verder zal stijgen tot 1,15 dollar.
- De strategen van Nomura International sluiten niet uit dat de koers tegen het einde van deze maand zal uitkomen op 1,1 dollar.
Verschillende factoren geven de euro een zetje
Optimisme troef: Er zijn verschillende redenen waarom strategen zo positief zijn over het verdere koersverloop van de euro.
- Mark McCormick, valutastrateeg bij de investeringsbank TD Securities, verwijst in een interview met Bloomberg TV naar de zachte winter. Daardoor zijn de energieprijzen fors gezakt. De Europese gasprijs bedraagt nu zo’n 68 euro per megawattuur, tegenover iets minder dan 345 euro op het hoogtepunt vorig jaar. “Dat heeft de eurozone geholpen om een economisch moeilijke periode door te komen”, klinkt het.
- Ook wat er zich in de Verenigde Staten afspeelt, heeft een impact op de eurokoers. Door de afzwakkende inflatie (6,5 procent op jaarbasis) aan de overkant van de Atlantische Oceaan verwachten beleggers dat de Federal Reserve binnenkort zal stoppen met het verhogen van de rente.
- Voorts is er de heropening van de Chinese economie. Verwacht wordt dat dat zal helpen om de problemen in de toeleveringsketens op te lossen.
Nog niet alle problemen zijn van de baan
Kanttekening: Toch zijn nog niet alle problemen van de baan voor de Europese Unie.
- Zo is de oorlog in Oekraïne nog volop aan de gang. Het valt moeilijk te voorspellen wat de Russische autocraat Vladimir Poetin nog allemaal van plan is.
- Voorts is het nog veel te vroeg om te zeggen dat de energiecrisis achter de rug. Zo zal de heropening van de Chinese economie gepaard gaan met een forse toename van de vraag naar gas. Daardoor zullen de Europese lidstaten komende zomer meer moeite hebben om hun gasvoorraden te vullen.
- Ook een plotse heropflakkering van de Amerikaanse inflatie kan roet in het eten gooien. In dat geval wordt de Fed gedwongen om het verstrakkende geldbeleid voort te zetten, met een sterkere dollar als gevolg.
- Maar: De geldmarkten verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente nog met 150 basispunten zal verhogen, terwijl ze ervan uitgaan dat de Fed de rente met “slechts” 60 basispunten zal verhogen.
(mah)