De EPC-score heeft een niet te onderschatten impact op de verkoopwaarde van een woning. Uit een onderzoek van de immosite Immoweb blijkt dat een energiezuinig huis gemiddeld zo’n 15 procent duurder is dan een energieverslindende woning.
Woning met hoge EPC-score is gemiddeld zo’n 15 procent duurder

Waarom is dit belangrijk?
Wie een huis wil verkopen, is verplicht om de energiescore met de potentiële kopers te delen. Controleurs kijken bij de bepaling van de EPC-score naar allerhande factoren, van isolatie tot de aanwezigheid van duurzame technologieën, waaronder zonnepanelen. Hoe beter de score, hoe meer de woning waard is.In het nieuws: Hoe groot is de impact van de EPC-score op de verkoopprijs van een woning?
- Uit het onderzoek van Immoweb blijkt dat de Vlaamse huizen met een A-score gemiddeld 14,4 procent duurder zijn dan woningen met gelijkaardige karakteristieken met een D-score, terwijl huizen met een F-score (de laagste in Vlaanderen) gemiddeld 6,7 procent goedkoper zijn dan hun tegenhangers met een D-score.
- Het prijsverschil tussen de appartementen is kleiner. Voor een appartement met een A-score betaal je in Vlaanderen 13,3 procent meer dan voor een alternatief met een D-score.
- In Wallonië is het verschil nog groter. In het zuidelijke gedeelte van het land is een huis met een A-score gemiddeld 15,8 procent duurder dan een vergelijkbaar huis met een D-score. Bovendien hebben woningen met een G-score (de laagste score in Wallonië/Brussel) een prijs die gemiddeld 8,9 procent lager ligt in vergelijking met hun tegenhangers met een D-score.
- In het Waalse gewest ligt het prijskaartje van een energiezuinig appartement (A) 13,8 procent hoger dan die met een lagere EPC-score (D)
- “In Brussel is er, door de striktere EPC-schaal, een schaarste aan woningen met A- en B-scores. Dit belet de mogelijkheid tot directe vergelijkingen”, merkt Immoweb op. “In de afgelopen 12 maanden had slechts 0,7 procent van de Brusselse woningen op Immoweb een A-score, terwijl de woningen met een B-score slechts 1,5 procent uitmaakten. Mits 41 procent van de woningen in Brussel een G-score heeft, kunnen deze wel correct vergeleken worden. Zo kosten ze gemiddeld 5,4 procent minder dan vergelijkbare woningen met een D-score.”
- In Brussel is een appartement met een G-score gemiddeld 4,7 procent duurder dan een vergelijkbaar appartement met een D-score.
Impact in euro’s
Details: Immoweb berekende hoe groot de impact effectief is in euro’s. De site maakte een analyse op basis van referentiepanden die in alle opzichten, behalve de EPC-score, vergelijkbaar zijn. Voor deze oefening ging Immoweb uit van een huis van 150 m2 en een appartement van 95 m2.
- In Vlaanderen ligt het prijskaartje van een energiezuinige woning (A-score) 69.000 euro hoger in vergelijking met een gelijkaardige woning met de laagste score (F). Voor appartementen komt het gemiddelde verschil uit op 49.500 euro.
- De vraagprijs voor een energiezuinige Waalse woning ligt gemiddeld 59.000 euro hoger. In dezelfde regio bedraagt het verschil gemiddeld 44.000 euro voor appartementen.
- Voor onze hoofdstad vergeleek Immoweb enkel de appartementen. In Brussel betaal je voor een appartement met een B-score gemiddeld 36.500 euro meer dan voor hetzelfde appartement met een G-score, en 21.000 euro meer dan voor een flat met een D-score.
Enorme impact
Duiding: Het bovenstaande onderzoek bewijst dat de EPC-score een enorme impact heeft op de vraagprijs. Alleen liggen die attesten al enkele maanden onder vuur omdat die niet altijd even betrouwbaar zijn.
- Architecten waarschuwden in oktober dat je een EPC-attest niet altijd kunt vertrouwen. “Vraag 12 EPC-verslaggevers, en je krijgt 13 verschillende resultaten”, klonk het toen. Achteraf kwam het VRT-programma “Factcheckers” tot dezelfde vaststelling.
- Een van de grote problemen is dat veel EPC-controleurs geen bouwtechnische opleiding hebben genoten. Sommigen komen zelfs niet langs om de woning te controleren. Ze baseren zich dan op facturen om de energiescore van een huis of appartement te bepalen.
- Voorts zetten de vastgoedverkopers de controleurs onder druk zetten om de woning zo’n hoog mogelijke EPC-score te geven. Dat geeft hen de kans om de verkoopprijs op te trekken.
- Volgens overheidsdienst VEKA worden energiedeskundigen alvast binnenkort verplicht om de woning te bezoeken.
- Als je vaststelt of een vermoeden hebt dat een deskundige een foutief EPC-rapport heeft opgesteld, kan je een klacht indienen bij het VEKA.