Womenomics-beleid van Japanse premier Abe voorlopig geen succes

Japan zal de deadline voor zijn campagne om de vertegenwoordiging van vrouwen in leidinggevende posities met minstens tien jaar moeten uitstellen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover Japanse media gezegd.

De Japanse premier Shinzo Abe was een campagne gestart, waarbij vrouwen uiteindelijk minstens 30 procent van alle leidinggevende functies zouden moeten invullen. Er blijkt echter nog een grote afstand te moeten worden afgelegd vooraleer het land die ambities zal kunnen waarmaken.

Vergrijzing

Met zijn womenomics-campagne wou Shinzo Abe de rol van vrouwen in de Japanse economie en politiek versterken. De campagne vormt een van de pijlers van het beleid van Abe om het lage geboortecijfer en de vergrijzende bevolking in zijn land aan te pakken.

Uit data van het World Economic Forum blijkt echter dat Japan op het gebied van gendergelijkheid wereldwijd tot een 121ste plaats is teruggezakt. Daarmee laat Japan op het gebied van gendergelijkheid de laagste rangschikking van alle ontwikkelde landen optekenen. Toen Abe acht jaar geleden voor de tweede keer als premier aantrad, stond zijn land op de 101ste plaats.

‘In Japan wordt slechts 15 procent van de leidinggevende functies door vrouwen bekleed,’ aldus het rapport. ‘Het kabinet van Abe telt negentien leden, maar heeft slechts twee vrouwelijke ministers.’

‘Vrouwen vormen ook slechts 10 procent van de parlementsleden in het Japanse lagerhuis. Het was voor vele waarnemers dan ook al duidelijk dat Japan zijn doelstellingen dit jaar niet zou halen.’

Teleurstellend

Japan hoopt nu de beoogde grens van 30 procent over tien jaar te kunnen bereiken. ‘Er komt dit jaar een nieuw vijfjarenplan voor gendergelijkheid,’ aldus de kranten. ‘Dat nieuwe project moet nog door het kabinet van Abe worden goedgekeurd.’

‘Volgens mij zet de Japanse regering zich onvoldoende in om gendergelijkheid te promoten,’ zegt Machiko Osawa, een experte in arbeidseconomie aan de Tokyo Women’s University. ‘De teleurstellende cijfers zijn daarvan het bewijs.’

Een aantal experts zouden momenteel een nieuw plan bespreken waarin de basis voor het nieuw beleid voor gendergelijkheid zou worden gelegd. Er kon echter nog niet worden gemeld waarover daar concrete details bekend zouden kunnen worden gemaakt.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.