Witte Huis trekt naar rechtbank zodat Trump opnieuw mensen kan blokkeren op Twitter

Het Witte Huis diende een verzoekschrift in bij het Amerikaanse Hooggerechtshof om een beslissing uit 2019 ongedaan te maken. Door dat vonnis kon president Donald Trump niemand meer kon blokkeren op Twitter.

Iets meer dan een jaar geleden, in juli vorig jaar, legde een beroepsrechtbank in de VS Trump een verbod op om mensen te blokkeren via Twitter. De redenering was dat zo’n actie inging tegen het eerste amendement, dat onder andere de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid waarborgt.

Trump stond er in het verleden om bekend dat hij discussies met mensen die tegen hem ingingen op sociale media vaak beslechtte met een blokkering. Zo kunnen ze zijn tweets niet meer zien en zich niet meer rechtstreeks tot hem richten. ‘Het eerste amendement staat niet toe dat een publieke functionaris die zijn socialemedia-account gebruikt voor allerlei officiële aankondigingen, mensen uitsluit van een in essentie open online dialoog, puur omdat ze anders naar de wereld kijken’, klonk het toen.

Vooral het feit dat hij belangrijk nieuws deelt op zijn persoonlijke Twitteraccount, zoals de aanstelling van Mike Pompeo tot minister van Buitenlandse Zaken in 2018, woog door in de beslissing.

‘Puur persoonlijke actie’

De advocaten van Trump zijn het daar niet mee eens en trekken naar het Hooggerechtshof. Zij argumenteren dat mensen blokkeren op zijn persoonlijke account @realDonaldTrump ‘een puur persoonlijke actie is die niets te maken heeft met rechten of privileges door de overheid’. Ook klinkt het dat de actie ongedaan gemaakt moet worden omdat hij mensen moet kunnen blokkeren mocht hij het Witte Huis verlaten na de komende verkiezingen.

Als de advocaten gelijk krijgen, zal Trump mensen kunnen blokkeren op zijn persoonlijke account, maar niet via zijn officiële Twitter-account @Potus. Maar de rechtbank zal naar verluidt niet aan de zaak kunnen beginnen voor oktober en de uitspraak zou volgens Amerikaanse media ook op zich laten wachten tot juni 2021, wanneer de verkiezingen al lang voorbij zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20