Wit-Russische activist steekt zichzelf in de nek op eigen proces

Een Wit-Russische activist, die beweerde dat hij onder druk werd gezet om schuldig te pleiten, heeft zich op de eerste dag van zijn proces in de hoofdstad Minsk in de nek gestoken met een pen. Hij is met spoed in het ziekenhuis opgenomen. 

Stsiapan Latypau, die eerder protesten had georganiseerd tegen de Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko, zou volgens de mensenrechtenorganisatie Viasna zelfmoord hebben proberen te plegen nadat hij onder druk was gezet in de gevangenis.

Op video’s die online gepost werden, is te zien hoe Latypau uit het gerechtsgebouw wordt gedragen en in een ambulance wordt geladen. Andere beelden van het door de VS gefinancierde Radio Free Europe/Radio Liberty tonen hoe de activist op de grond ligt van de beklaagdenbank omringd door schreeuwende getuigen.

Loekasjenko is ruim een kwarteeuw aan de macht in Wit-Rusland. Toen hij in augustus vorig jaar werd herkozen met 80 procent van de stemmen, braken ongeziene protesten uit die hardhandig de kop werden ingedrukt. Sindsdien zijn duizenden activisten en demonstranten gearresteerd, waaronder de 41-jarige Latypau, die sinds september vastzit.

Onder druk gezet

Viasna bericht dat de activist dinsdag in de rechtbank verscheen met blauwe plekken. Voordat hij zichzelf neerstak, zou Latypau op een bank geklommen zijn en beweerd hebben dat agenten hem hadden gezegd ‘dat als ik niet schuldig pleit, ze strafzaken zullen beginnen tegen mijn familie en buren’. 

‘Stepan werd blauw en ging op de bank liggen, een ambulance werd gebeld’, aldus Viasna. Vervolgens werd hij in het ziekenhuis opgenomen en in een kunstmatige coma gebracht. 

Vliegtuigkaping

Loekasjenko, ook wel omschreven als de ‘laatste dictator van Europa’, wekte vorige week flink wat wrevel bij de Europese lidstaten toen hij een Ryanair-vlucht naar Litouwen, met aan boord de opposant Roman Protasevitsj, dwong om een tussenlanding te maken in Wit-Rusland. De 26-jarige journalist, een belangrijke stem van de oppositie in Wit-Rusland, werd daarbij gearresteerd. 

Als een eerste reactie heeft de Europese Unie luchtvaartmaatschappijen gevraagd om het Wit-Russische luchtruim voorlopig te vermijden. Ook mag de Wit-Russische maatschappij Belavia niet langer naar de EU vliegen. 

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20