Wit-Russische activist dood teruggevonden in vluchtoord Kiev

Vitaly Sjisjov, een 26-jarige activist uit Wit-Rusland die in ballingschap in Oekraïne leefde, is dood teruggevonden in een park nabij zijn woonplaats. De Oekraïense politie beschouwt zijn overlijden als verdacht en stelt een onderzoek in. Dat berichten onder andere persagentschappen AP en Reuters.

“De Wit-Russische burger Vitaly Sjisjov, die gisteren vermist was in Kyiv, werd vandaag opgehangen gevonden in een van de parken van Kyiv, niet ver van waar hij woonde”, zei de politie in een verklaring. De politie voegde eraan toe dat ze een moordonderzoek hadden geopend en alle aanwijzingen zouden nagaan, met inbegrip van een mogelijke “moord vermomd als een zelfmoord”.

Sjisjhov was het hoofd van Belarusian House in Ukraine (BDU), een non-profitorganisatie die Wit-Russen helpt die vervolging ontvluchten. BDU helpt Wit-Russen bij het vinden van huisvesting, banen en juridisch advies, aldus haar website.

Extra dimensie

Oekraïne, Polen en Litouwen zijn (veilige) toevluchtsoorden geworden voor Wit-Russen in tijden van gewelddadig optreden van president Alexandr Loekasjenko tegen elke vorm van afwijkende meningen sinds de massale protesten uitbraken na de betwiste verkiezingen van vorig jaar.

De Wit-Russische autoriteiten hebben de antiregeringsdemonstranten bestempeld als criminelen of gewelddadige revolutionairen die door het Westen worden gesteund.

“Het geeft onze bezorgdheid over wat er in Wit-Rusland gebeurt een extra dimensie”, zei Marta Hurtado, woordvoerster van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties, aan Reuters toen haar werd gevraagd naar de dood van Sjishov. Hoewel ze zei dat ze niet wist of er een verband was met de politiek.

Humanitair visum

De verdwijning van Sjisjov kwam op het moment dat de Wit-Russische atlete Kristsina Tsimanovskaja zei dat ze gedwongen was zich terug te trekken van de Olympische Spelen in Tokio en bedreigd werd met gedwongen repatriëring.

Tsimanovskaja kreeg maandag een humanitair visum van de Poolse ambassadeur in Japan. Woensdag zou ze naar Polen overvliegen.

In mei werd een dissidente journalist Roman Protasevitsj door de Wit-Russische veiligheidsdiensten aangehouden nadat zijn vlucht in Minsk had moeten landen.

Lees ook:

(tb)

Meer
Lees meer...
Markten