Wisconsin weigert presidentskandidaat Kanye West: kwam 14 seconden te laat met zijn papieren

De Amerikaanse rapper-presidentskandidaat Kanye West en zijn Birthday Party zullen niet op de stembiljetten staan in een reeks staten. Dat is het geval in Ohio, New Jersey, Illinois, West Virginia, Montana en Wisconsin. 

Vooral in deze laatste staat is dat niet zonder belang. Wisconsin zal een van de felst bevochten staten worden bij de verkiezingen van november. Niet enkel West zal er niet op de stembiljetten staan, de lokale kiesautoriteit heeft er ook de kandidatuur geweigerd van Howie Hawkins (Green Party).

West werd geweigerd omdat zijn papieren 14 seconden (!) na het verstrijken van de termijn werden ingediend. De kandidatuur van Hawkins is niet werd weerhouden omdat het adres waarop zijn running mate stond geregistreerd niet correct was. Beide kunnen de beslissing enkel nog aanvechten via de rechtbank. Zijn wel aanvaard: de kandidaten voor de Libertarian Party en de American Solidarity Party.

Derde partij deed presidentschap sinds 1992 twee keer in het andere kamp balanceren

Hoewel niet één onafhankelijk of kandidaat van een derde partij sinds Ross Perot in 1992 een resultaat van belang heeft gehaald in de presidentsverkiezingen, zijn er toch 2 recente voorbeelden waar ze naar alle waarschijnlijkheid het presidentschap in het andere kamp deden balanceren.

In 2000 zou Al Gore het bijna zeker in Florida van George W. Bush hebben gehaald met de 3 procent stemmen die naar Ralph Nader (Green Party) gingen. Gore kwam daar 537 stemmen tekort, terwijl Nader er 97.421 kreeg.

Wisconsin besliste in 2016 niet over het presidentschap. Maar omdat Gary Johnson (Libertarian Party ) 106.674 stemmen kreeg en Jill Stein (Green Party) 31.072, kwam Hillary Clinton er 22.748 tekort om de 10 kiesmannen van het Electoral College achter zich te krijgen en moest ze de ‘Badger State’ aan Trump laten.

Kanye West heeft vooral steun gekregen van Republikeinen, die zwarte stemmen wilden weghalen bij Biden. Toch blijkt uit opiniepeilingen dat de labiele West het bij zowat iedereen verkorven heeft, maar vooral bij mensen die Trump slecht gezind zijn. West zou nationaal minder dan 1 procent van de stemmen halen en Trump daarbij meer pijn doen dan Biden. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20