Winstgroei industrie in China daalt door drukkende grondstofprijzen

De winsten van Chinese industriële bedrijven groeiden in november veel minder snel. De bedrijven staan onder druk van dalende grondstofprijzen, een haperende vastgoedmarkt en een zwakkere consumentenvraag. Dat meldt het nationale bureau voor de statistiek (NBS) maandag,

De winsten stegen in november met 9,0 procent in vergelijking met november vorig jaar, tot 805,96 miljard yuan (111,80 miljard euro). Dat is een stuk minder dan de 24,6 procent winst in oktober. De eerste tien maanden van 2021 steeg de groei ook minder snel dan dezelfde periode vorig jaar, met 38 procent. Dat is 4,2 procentpunt minder dan het jaar ervoor.

Zhu Hong, senior statisticus bij de NBS, zei dat de inspanningen van de overheid om de snel stijgende groothandelsprijzen in november af te koelen weliswaar de kostendruk bij de verwerkende industrie wegnamen, maar dat de bijdrage van de mijnbouw en de grondstoffensector aan de totale winstgroei daardoor afzwakte.

China’s torenhoge fabrieksinflatie is in november iets afgekoeld. Dat is dankzij een overheidsoptreden tegen de uit de hand gelopen grondstofprijzen en een afnemende energiekrapte. Peking probeert de verlammende economische gevolgen van de snel stijgende kosten te beperken.

Getroffen sectoren

China is de op een na grootste economie ter wereld en kende een stevig herstel van de pandemie. Toch heeft het vorig jaar aan kracht ingeboet. Het land staat nu voor meerdere uitdagingen, met de ondergaande vastgoedsector, knelpunten in het aanbod en strenge Covid-19-maatregelen die de consumentenuitgaven treffen.

De crisis in de vastgoedsector heeft bovendien ook de staalsector getroffen, terwijl de productie van cement, glas en huishoudtoestellen kwetsbaar blijft voor de dalende vraag.

Verdere ontwikkelingen

  • Tijdens een belangrijke agendabepalende vergadering deze maand beloofden China’s topleiders om de economie te stabiliseren en de groei binnen een redelijke marge te houden in 2022.
  • De People’s Bank of China (PBOC) verlaagde deze maand de hoeveelheid cash die banken in reserve moeten houden en verlaagde de benchmark leenrente op één jaar om de groei te stimuleren.

De industriële winstgegevens hebben betrekking op grote ondernemingen met een jaaromzet van meer dan 20 miljoen yuan uit hun hoofdactiviteiten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20