China Evergrande meldt vooruitgang bij hervatten van levering aan huis

China Evergrande Group zei op zondag dat het de eerste vooruitgang had geboekt bij het hervatten van de bouwwerkzaamheden. De voorzitter van het bedrijf had namelijk beloofd om 39.000 eigendommen op te leveren in december, vergeleken met minder dan 10.000 in elk van de voorgaande drie maanden.

Evergrande is de vastgoedontwikkelaar met de zwaarste schuldenlast ter wereld, met meer dan 300 miljard dollar aan schulden. Het bedrijf worstelt met het terugbetalen van obligatiehouders, banken en leveranciers en het leveren van huizen aan kopers. Dit is het toonbeeld van een opgeblazen industrie die lijdt onder de schuldafbouwcampagne van de Chinese overheid.

Bedrijfsvoorzitter Hui Ka Yan benadrukte tijdens een vergadering op zondag dat niemand bij Evergrande “plat zou mogen liggen”, en spoorde werknemers aan om dag en nacht te vechten zodat de verkoop kan worden hervat en schulden kunnen worden afgelost, meldt Evergrande in een verklaring.

Decemberdoelstelling prioritair

“Nu het bedrijf de bouwwerkzaamheden op volle kracht hervat, is de groep van plan om in december 115 projecten op te leveren”, zei Hui in de verklaring. “Met nog vijf dagen te gaan deze maand, moeten we alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat we het doel van het leveren van 39.000 eenheden halen.”

Zijn belofte kwam een dag nadat China’s top toezichthouder op onroerend goed het officiële Xinhua News Agency vertelde dat de regering resoluut de risico’s zou aanpakken die voortvloeien uit de te late oplevering van woningen door sommige ontwikkelaars.

Eveneens op zaterdag, zei China’s centrale bank dat het de wettelijke rechten van huizenkopers zou beschermen.

Activa wordt onderzocht

In de verklaring stond dat Evergrande de samenwerking met meer dan 80 procent van de decoratiebedrijven en langetermijnleveranciers had hervat. De verklaring vermeldde ook dat het 6.869 contracten met materiaalleveranciers had ondertekend.

De Chinese regering heeft in de afgelopen maanden de financiering van onroerend goed marginaal versoepeld om een harde landing van de sector te voorkomen. Toch heeft de regering haar beperkingen op onroerend goed, die bedoeld waren om de hefboomwerking te verminderen en speculatie te ontmoedigen, niet teruggedraaid.

De Chinese autoriteiten onderzoeken de activa van Evergrande en zijn rijke voorzitter, maar verwachten voorlopig geen brandverkoop, weet Reuters.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20