Windgigant Vestas terug in de zwarte cijfers: is het ergste al voorbij?

Na verlies te hebben geleden in het tweede kwartaal, heeft Vestas winst geboekt in het derde kwartaal. Het windenergiebedrijf hoopt nog steeds aan het einde van het jaar winstgevend te zijn. Het ergste zou mogelijk al achter de rug kunnen zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de uitbraak van de coronapandemie klagen de belangrijkste Europese windturbinefabrikanten voortdurend over een zeer ongunstige omgeving. Inflatie, hoge rentetarieven, knelpunten in de toeleveringsketen en administratieve obstakels zouden hen recht op een muur afsturen. Windenergie is een sterk groeiende sector die enorme investeringen vereist, wat niet eenvoudig is met zo'n hoge rentetarieven.

De essentie: Vestas in het groen in het derde kwartaal.

  • Na een weinig bemoedigend tweede kwartaal heeft Vestas zich mooi hersteld in juli, augustus en september.

De cijfers: nog steeds verlieslatend sinds het begin van het jaar, maar de hoop is er.

  • Het Deense bedrijf is terug in de zwarte cijfers na een tweede kwartaal met zorgwekkende verliezen. Het derde kwartaal van 2023 van Vestas is ook veel beter dan dat van 2022.
    • Winst voor rente en belastingen (EBIT): 70 miljoen euro. Te
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer