Klokkenluider Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, zal door Groot-Brittannië niet uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten. Dat heeft een rechter in Londen beslist. Assange zou er berecht moeten worden voor spionage.
Julian Assange zal niet aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd om er terecht te staan voor hacking en spionage. Dat besliste rechter Vanessa Baraitser in de Old Bailey, het bekendste justitiegebouw van het VK.
Persvrijheid
Daarmee is de 49-jarige Australiër geen vrij man. Vermoedelijk komt er nog een hoger beroep na de beslissing. Er wordt al weken geprotesteerd tegen de uitlevering van Assange door manifestanten die menen dat zo een beslissing een aanslag op de persvrijheid zou betekenen.
Julian Assange publiceerde op WikiLeaks, de site waar hij materiaal plaatst dat door klokkenluiders onthuld wordt, documenten over de oorlog in Afghanistan en Irak, in 2010 en 2011. Volgens de Amerikaanse aanklagers heeft hij ook Chelsea Manning, de analist die al voor spionage vastzit, geholpen. Hij zou ook belangrijke informatie hebben vrijgegeven die informanten hun identiteit kon vrijgeven en is daarmee een gevaar voor de Verenigde Staten.
Manning
Assange zegt dat hij geen contact had met Manning. Nog volgens de Australiër zijn er geen slachtoffers gevallen en is er geen bewijs dat de veiligheid van de informanten in gevaar was. Volgens zijn advocaten gaat het dan ook puur om een politieke vervolging en wil de VS Assange vervolgen omdat hij oorlogsmisdaden heeft blootgelegd.
De man is in april 2019 opgepakt in Groot-Brittannië. Hij werd daar toen uit de Ecuadoriaanse ambassade weggehaald. Daar zat hij toen al zeven jaar, om uitlevering naar Zweden te vermijden. In Zweden liep tegen hem een zaak voor seksueel misbruik. Die is intussen geseponeerd.