RT: “Uitlevering Julian Assange door Ecuador aan VK is kwestie van weken, zelfs dagen”

Ecuador zal de komende weken, misschien zelfs dagen Julian Assange, de Australische stichter van de klokkenluiderssite Wikileaks, aan het Verenigd Koninkrijk uitleveren. Dat meldt de hoofdredacteur van de door het Kremlin gesponsorde nieuwszender RT op basis van haar eigen bronnen.

“Mijn bronnen vertellen dat Assange de komende weken of zelfs dagen aan Groot-Brittannië zal worden uitgeleverd. Als nooit tevoren wens ik dat mijn bronnen fout zijn,” aldus Margarita Simonyan in een tweet.

De tweet – die door Wikileaks is geretweet – volgt op speculatie in de Britse pers dat Ecuador en het VK over de toekomst van de Australiër onderhandelen. Beide landen willen hem uit de Ecuadoriaanse ambassade in Londen zien vertrekken, waar hij sinds 2012 verblijft.

“Een kei in een schoen”

Volgens Assange zelf zou het IMF onder druk van de VS een lening aan het Latijns-Amerikaanse land tegenhouden, zo lang Assange in de Londense ambassade van Ecuador verblijft. Ook het nakende bezoek van de Ecuadoriaanse president Lenin Moreno aan Groot-Brittannië speelt zonder twijfel een rol. Die noemde Assange eerder al ‘een hacker’, ‘een geërfd probleem’ en ‘een kei in een schoen’.


© Getty Images

Geen internettoegang meer

In maart had Ecuador de internettoegang van Assange in de ambassade afgesloten, nadat hij zich – tegen alle afspraken en de belofte om zich niet langer te moeien in buitenlandse aangelegenheden in – had gemengd in de Catalaanse onafhankelijkheidskwestie.

Volgens de VS is Assange gemengd in terroristische activiteiten en de Amerikaanse minister van Justitie noemde zijn arrestatie ‘een prioriteit’.

De oorlogen in Afghanistan en Irak

Assange werd er jarenlang door de Zweedse justitie van beschuldigd 2 vrouwen te hebben verkracht, maar die zaak is door de Zweedse justitie ondertussen opgedoekt. Assange vreest nu door Groot-Brittannië te worden uitgeleverd aan de VS. Die willen hem berechten omdat hij vertrouwelijke informatie over de activiteiten van het Amerikaans leger in het Midden-Oosten heeft verspreidt.  Zo werden door Wikileaks honderdduizenden geheime militaire en politieke documenten gepubliceerd over de oorlogen in Afghanistan en Irak. Ook bracht de site zo’n 250.000 telegrammen van Amerikaanse ambassades over de hele wereld naar buiten.


© Getty Images

Hillary Clinton: “Julian Assange is een anarchist op de loonlijst van het Kremlin”

De Australiër wordt er ook van verdacht een onfrisse rol te hebben gespeeld in de presidentsverkiezingen van 2016 in de VS. Kort voor de Democratische conventie waarop Hillary Clinton tot kandidaat werd gebombardeerd, verspreidde Wikileaks interne emails van de DNC, waaruit bleek dat Clintons tegenstander Bernie Sanders door de partij buitenspel was gezet.

In een interview met het magazine The New Yorker, waarin ze terugblikte op haar verkiezingsnederlaag, noemde Clinton “Assange de combinatie van een nihilist, een anarchist, een exhibitionist en een opportunist, die ofwel op de loonlijst van het Kremlin staat of op een andere manier de Russische propaganda ondersteunt, vanwege zijn afkeer voor de Verenigde Staten en Europa. Hij is een van die vele stemmen die we nu te horen krijgen en die appreciatie uitdrukken voor het macho-absolutisme van Vladimir Poetin. Diezelfde stemmen zeggen transparantie na te streven, maar ze gaan nooit achter het Kremlin aan of achter mensen die aan die kant van het politieke spectrum zitten.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20