Eind dit jaar stapt Werner Hoyer op als voorzitter van de Europese Investeringsbank. De instelling gaat dus op zoek naar een opvolger. Politico schuift alvast vijf namen naar voren, die het stokje kunnen overnemen van de Duitser.
Wie wordt de volgende baas van de Europese Investeringsbank?

Waarom is dit belangrijk?
De Europese investeringsbank is een combinatie van een Europese instelling en een niet-commerciële bank. Ze staat bekend als ‘de klimaatbank’, omdat de EIB veel investeert in infrastructuur en steunmaatregelen om Europa te helpen om de klimaatdoelstellingen te realiseren. Sinds haar ontstaan in 1958 investeerde de bank al meer dan één biljoen euro.Denemarken vs. Spanje
De kemphanen: In theorie gaat de strijd om het postje tussen twee vrouwen.
- De Deense Margrethe Vestager wordt gezien als de absolute topfavoriet.
- De 55-jarige Vestager doorliep eerst het hele proces op lokaal niveau. Zo was ze in Denemarken minister van Onderwijs en Kerk, en nadien vicepremier en minister van Economie en Binnenlandse Zaken in de regering van Helle Thorning-Schmidt. Zij nomineerde Vestager in 2014 voor een rol als Eurocommissaris voor Mededinging. Daar brak Vestager echt door, en groeide ze uit tot een van de voornaamste Euro-politici van dit moment.
- Politico omschrijft haar als “het dichtste bij een superster in de Europese Commissie”: als Eurocommissaris voor Mededinging was Vestager een van de belangrijkste mensen in de Commissie, waarbij vooral haar strijd tegen grote techbedrijven opviel. In 2019 leek Vestager, op dat moment al vijf jaar Eurocommissaris, ook het hoogste zitje in de Commissie te gaan krijgen. Tegenstand vanuit Frankrijk zorgde dat men uiteindelijk voor Ursula von der Leyen koos.
- Vestager heeft een sterk profiel, en weet ook hoe ze de Europese verdeeldheid kan uitspelen. Daarnaast wist ze toch rock-en-roll te brengen in een relatief saaie (naar de buitenwereld toe) functie.
- Maar Vestager krijgt een geduchte concurrent voor de post van EIB-voorzitter. De Spaanse Nadia Calviño kent een minstens zo sterk profiel.
- De econome is op dit moment vicepremier in de regering van Pedro Sanchez en minister van Economie en Digitale Transformatie. Ook in Brussel kennen ze Calviño nog: tussen 2014 en 2018 was ze directeur-generaal van het budgettaire departement van de Europese Unie. Ook vandaag vertoeft ze, als voorzitter van een adviesorgaan van het Internationale Monetaire Fonds, nog in internationale kringen.
- In Spanje was Calviño verantwoordelijk voor de economische heropleving na de COVID-pandemie. Vandaag kent het land een lage inflatie, bovengemiddelde economische groei en afnemende werkloosheid, onder meer dankzij haar beleid. Velen noemen Calviño zeer competent, ambitieus en een goede onderhandelaar.
Sfinks van de Dolomieten
De outsiders: De kans dat Vestager of Calviño met de job gaat lopen is zeer groot. Maar nog drie andere kandidaten maken ook kans.
- “De sfinks van de Dolomieten”, zo staat Daniele Franco bekend in de Italiaanse pers.
- Franco werkte het grootste deel van zijn leven aan de Italiaanse centrale bank, met enkele uitstappen, onder meer naar het Europese Directoraat-Generaal voor Economische Zaken. Tussen januari 2020 en februari 2021 was Franco ook directeur-generaal van de Bank of Italy.
- Daar kwam een einde aan toen Mario Draghi, op dat moment premier, de technocraat wegplukte om minister van Financiën te worden. Toen Giorgia Meloni hem vroeg aan te blijven in haar regering, weigerde Franco dit. Door zijn rol als minister zag hij een job als gouverneur bij de Italiaanse centrale bank aan zijn neus voorbij gaan, net zoals een functie bij de Europese Centrale Bank. De Europese Investeringsbank is misschien wel mogelijk, als laatste job voor zijn pensioen.
- Ook de Poolse Teresa Czerwińska maakt kans om de nieuwe voorzitter te worden.
- Op dit moment is zij al vicevoorzitter, sinds 2020. Na een carrière als professor aan de universiteit van Warschau trok ze de politieke adminstratie in, waar ze tussen 2018 en 2019 minister van Financiën van Polen was. Nadien werd ze nog bestuurslid bij de Poolse centrale bank, alvorens naar de EIB te trekken.
- De laatste kandidaat is Thomas Östros.
- In eigen land was Östros minister voor Onderwijs en nadien voor Energy en Bedrijven. In 2012 werd hij CEO van de Zweedse Bankiersassociatie, daarna uitvoerend directeur bij het IMF. In januari 2020 werd de Zweed vicevoorzitter bij de EIB.
(ns)