“Wie met de baas slaapt, krijgt een betere job”: hoofdredacteur Bild ontslagen na getuigenis over ongepaste relaties op het werk

Uitgever Axel Springer ontsloeg dinsdagavond een van de machtigste mensen in het Europese medialandschap: Bild-hoofdredacteur Julian Reichelt (41). Ondanks een eerdere vermaning bleef hij doorgaan met ongepaste relaties met jonge redactrices, die hij met promoties beloonde.

Bild is het populairste nieuwsmedium van Duitsland. Het was een artikel in de New York Times dat hoofdredacteur Reichelt de das omdeed. Dat citeert een getuigenis van een stagiaire, die door Reichelt naar een topjob gekatapulteerd werd, terwijl ze een intieme relatie met hem had, met afspraakjes in een hotel nabij het Berlijnse hoofdkwartier van Bild en Axel Springer.

De getuigenis komt uit een onderzoek van een advocatenbureau dat in opdracht van Axel Springer afgelopen lente voerde naar de “MeToo-verhalen” die over Reichelt de ronde deden. “Dat is hoe het altijd gaat bij Bild“, verklaarde ze aan de onderzoekers. “Wie met de baas slaapt, krijgt een betere job.”

Reichelt werd op basis van dat onderzoek door zijn uitgever op de vingers getikt wegens mogelijk machtsmisbruik tegenover een andere jonge vrouwelijke medewerker, maar mocht na een korte schorsing toch zijn job houden. Der Spiegel publiceerde toen een artikel over de zaak onder de weinig flatterende titel “Vögeln, fördern, feuern” (“Vogelen, promoveren, ontslaan”).

“Geen scheiding werk en privé”

De vraag die veel waarnemers zich stellen: waarom stuurt Axel Springer de Bild-chef nu toch de laan uit? De uitgever zegt in een mededeling “uit de personderzoeken nieuwe kennis te hebben verworven over Reichelts recente gedrag” en stelt vast dat “Julian Reichelt privé en werk niet duidelijk gescheiden hield, ook niet na de conclusie van het onderzoek van dit voorjaar. Hij heeft de directie hierover ook niet de waarheid verteld.” Volgens Axel Springer is het ontslag dus gebaseerd op nieuwe informatie.

De mededeling van Axel Springer bejubelt verder Reichelts journalistieke prestaties en omvat ook een lijst van juridische voetnoten, waarbij de uitgever beklemtoont dat er geen beschuldigingen zijn van seksuele intimidatie of aanranding. “Er zijn echter beschuldigingen van consensuele intieme relaties met vrouwelijke Bild-medewerkers en aanwijzingen van machtsmisbruik in dat verband.”

“Beschadigingsoperatie”

Nog opvallend: de uitgever zegt juridische stappen te nemen tegen “derde partijen” die de informatie uit het advocatenonderzoek gelekt hebben. “Dit had duidelijk als doel om Julian Reichelt te verwijderen uit zijn functie en om Bild en Axel Springer te beschadigen.”

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20