“Wie een omelet wil bakken moet eieren breken” en die eieren zijn Amerikanen met een laag inkomen

“Wie een omelet wil bakken moet eieren breken” en die eieren zijn Amerikanen met een laag inkomen
(Photo: Brandon Bell/Getty Images)

De Amerikaanse inflatie mag dan al de goede richting opgaan, de schuldenberg die gezinnen na de pandemie hebben opgebouwd, blijft groeien. Voor het eerst ooit hebben Amerikanen meer dan 1.000 miljard dollar aan creditcardschulden, met een achterstandspercentage van 3,8 procent. Ook de wanbetalingen voor autoleningen en consumentenleningen bevinden zich op het hoogste niveau in 10 jaar.

In het nieuws. Amerikanen zijn sowieso al geen spaarzaam volk. Bijna 70 procent van het Amerikaanse bbp wordt gerealiseerd door consumentenuitgaven. Amerikanen die geld hebben, geven het makkelijk uit.

  • Maar na jaren van lage rentevoeten, gratis geld en genereuze overheidscheques die de COVID-pandemie moesten verzachten, lijkt het feest voor de doorsnee Amerikaan voorbij. De inflatie eet alles op wat de voorbije jaren kon worden gespaard.
  • Dat spaargeld vermindert nu al 22 maanden op rij. 1.800 miljard dollar aan “excess savings” – spaargeld dat tijdens de pandemie werd opgepot – is opgebruikt. Een deel van dit geld werd elders geïnvesteerd, maar het gros werd gewoon uitgegeven.
  • Voor het eerst ooit zijn Amerikanen verantwoordelijk voor meer dan 1.000 miljard dollar aan creditcardschulden. Bovendien wordt 5,4 procent van de consumentenleningen en 3,6 procent van de autoleningen niet tijdig afbetaald (lees verder onder de grafieken).

Buy Now Pay Later

  • Met een gemiddeld rentepercentage op creditcards van ongeveer 21 procent kunnen bestaande schulden snel oplopen. Veel huishoudens moeten een keuze maken tussen het terugbetalen van creditcardsaldo’s, het betalen van hun huur of gewone boodschappen in de supermarkt afrekenen.
  • Sommige Amerikanen hebben zo weinig geld dat ze hun toevlucht nemen tot Buy Now Pay Later-opties (BNPL). Deze werken goed voor grotere aankopen, zoals meubelen of een nieuwe tv.
  • Uit een recente enquête van LendingTree blijkt echter dat 21 procent van de respondenten BNPL-leningen gebruikt om hun dagelijkse boodschappen te betalen. 13 procent gebruikt BNPL om uit eten te gaan.

Zoom in. Vooral mensen met een lager inkomen komen in de problemen.

  • Die hebben wat ze tijdens de pandemie hebben kunnen sparen grotendeels opgebruikt. Ook tijdelijke maatregelen waarbij ze van huur- en andere verplichtingen werden ontlast, lopen ten einde.

Vluchten kan niet meer

Zoom out. De Federal Reserve lijkt vastbesloten om de inflatie af te remmen, zelfs als dat economische nevenschade met zich meebrengt.

  • Dat dit met een stijging van achterstallige betalingen en een lager consumentenvertrouwen gepaard gaat, mag dus geen verrassing zijn. “Wie een omelet wil bakken moet eieren breken”, aldus een populair gezegde. In dit geval zijn die eieren de Amerikanen met een laag inkomen. (nd)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.