Whisky: Fransen dingen naar Schotse kroon

Op de whisky-markt steekt Frankrijk steeds meer Schotland naar de kroon. Dat zegt Adam Sage, correspondent van de Britse krant The Times in Parijs.

Op dit ogenblik worden in Frankrijk slechts 700.000 flessen per jaar geproduceerd, maar de sector kent volgens experts zowel op het gebied van kwaliteit als kwantiteit een sterke groei. Onder meer Nicolas Julhès, directeur van de Distillerie de Paris, voorspelt dat de beste whisky ter wereld over vijftien jaar van Franse origine zal zijn. Vorig jaar werden de Elzas en Bretagna al tot officiële whisky-producenten benoemd.

Uitgaansleven

De Fransen worden vooral in verband gebracht met wijn en cognac, maar zijn met een individueel verbruik van gemiddeld 2,15 liter per jaar al de grootste whisky-consumenten ter wereld. Uruguay staat met 1,77 liter op de tweede plaats, gevolgd door de Verenigde Staten, Australië en Spanje. Groot-Brittannië staat pas op een zevende plaats met 1,25 liter, voorafgegaan door de Verenigde Arabische Emiraten en gevolgd door Ierland. Whisky is bij de Franse consument thuis veruit de populairste sterke drank, maar wint ook aan populariteit in het uitgaansleven. Whisky vertegenwoordigt inmiddels 38,7 procent van de totale omzet op de Franse markt voor sterke dranken. Pastis heeft slechts een marktaandeel van 25,5 procent en cognac komt niet boven de grens van 0,5 procent. Volgens Nicolas Julhès zal de expertise van de Franse drankenproducenten ervoor zorgen dat het land op het gebied van kwaliteit over anderhalf decennium superieur zal zijn tegenover de Schotse en Ierse concurrentie. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20