WhatsApp-businessmodel: Hoe verdient de applicatie geld?

WhatsApp heeft wereldwijd bijna drie miljard gebruikers en faciliteert talloze dagelijkse gesprekken, van eenvoudige plannen met familie tot complexe werkbesprekingen. Ondanks het wijdverspreide gebruik en de ingewikkelde infrastructuur blijft WhatsApp gratis voor individuen. Dit roept een cruciale vraag op: hoe genereert het platform inkomsten?


Key takeaways

  • WhatsApp genereert inkomsten via zakelijke kanalen waarmee bedrijven berichten kunnen uitzenden en kunnen communiceren met klanten.
  • Het platform stelt bedrijven ook in staat links te kopen van Facebook- of Instagram-advertenties, waardoor verkeer en potentiële conversies worden gestimuleerd.
  • Naast advertenties hebben sommige berichtenplatforms alternatieve strategieën toegepast, zoals non-profitmodellen, freemiummodellen, abonnementen en licentievergoedingen.

Het antwoord – via BBC – ligt in het aanbieden van diensten aan bedrijven die in contact willen komen met gebruikers zoals jij en ik. Terwijl persoonlijke accounts gratis blijven, biedt WhatsApp zakelijke klanten de mogelijkheid om in contact te komen met hun publiek via speciale kanalen. Via deze kanalen kunnen bedrijven berichten versturen naar abonnees, wat de betrokkenheid en het bewustzijn bevordert. De echte waardepropositie voor bedrijven ligt echter in de mogelijkheid tot directe interactie met individuele klanten via WhatsApp, waarbij zowel conversaties als transacties mogelijk zijn.

Alternatieve bedrijfsmodellen

Dit model heeft in bepaalde regio’s veel succes. In Bangalore, India, bijvoorbeeld, kunnen gebruikers naadloos bustickets boeken en hun voorkeurszitplaatsen selecteren via WhatsApp. Meta ziet een toekomst waarin bedrijven alle interacties met klanten kunnen afhandelen, van boekingen tot retourzendingen en betalingen, binnen de grenzen van één enkele chatthread.

Naast kanalen stelt WhatsApp bedrijven ook in staat om links te kopen die direct vanuit Facebook- of Instagram-advertenties nieuwe chats starten, waardoor verkeer en potentiële conversies worden gestimuleerd. Deze functie alleen al heeft Meta naar verluidt miljarden dollars opgeleverd.

Inkomstenstromen buiten reclame

In tegenstelling tot het bedrijfsgerichte inkomstenmodel van WhatsApp hebben andere berichtenplatforms verschillende strategieën toegepast. Signal, bekend om zijn robuuste beveiligingsprotocollen, werkt als een non-profitorganisatie die afhankelijk is van donaties van individuen en subsidies. Discord, populair onder gamers, maakt gebruik van een freemiummodel, waarbij gratis basisdiensten worden aangeboden terwijl premium functies en lidmaatschappen in rekening worden gebracht. Snap, het bedrijf achter Snapchat, combineert advertentie-inkomsten met abonnementen en de verkoop van augmented reality-brillen.

Element, een bedrijf gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, richt zich op het leveren van beveiligde oplossingen voor berichten aan overheden en grote organisaties en genereert inkomsten door licentierechten voor zijn technologie.

Adverterende dominantie

Uiteindelijk blijft reclame het meest voorkomende bedrijfsmodel in het landschap van messagingapps. Platforms maken gebruik van gebruikersgegevens, zoals communicatiepatronen en interesses, om gerichte advertenties aan te bieden.

Zelfs met versleuteling en anoniemheidsmaatregelen kunnen apps belangrijke informatie over gebruikers afleiden en deze gebruiken voor advertentiedoeleinden. Dit roept ethische vragen op over de privacy van gebruikers en het eigendom van gegevens, en benadrukt het voortdurende debat over hoe messagingplatforms een evenwicht vinden tussen gebruikerservaring en het genereren van inkomsten.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.