Westerse centrale banken bereiden zich voor op Russische cyberaanvallen

Nu de ogen van de wereld gericht zijn op de situatie aan de Oekraïense grens, stoomt de Europese Centrale Bank zich klaar voor een reeks Russische cyberaanvallen. De ECB zou verschillende banken reeds aan de tand gevoeld hebben over hun cyberveiligheid. Dat schrijft het persagentschap Reuters.

Extra alertheid

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne levert de centrale banken heel wat zorgen op. De schrik zit er stevig in dat – als de situatie niet afkoelt – het aantal cyberaanvallen op banken opvallend zal toenemen. De Europese Centrale Bank is daarom extra alert voor Russische aanvallen op bankennetten.

Om zich alvast voor te bereiden op een mogelijke aanval, voeren sommige banken regelmatig cyber war games of cyberoorlogspelletjes uit. Dat zijn simulaties van echte cyberaanvallen. Op die manier kunnen banken en ondernemingen hun beveiliging op de proef stellen, en leren ze hoe te reageren wanneer ze aangevallen worden.

In de Verenigde Staten waarschuwde het veiligheidsorgaan Department for Homeland Security (DHS) voor Russische cyberaanvallen. Daarop investeerde het Witte Huis in de ontwikkeling van een nieuwe beveiligingsstrategie. Ook in het Verenigd Koninkrijk waarschuwen beveiligingsexperten voor mogelijke vergeldingsaanvallen naar aanloop van de situatie in Oekraïne.

Hybride oorlogsvoering

Cyberaanvallen worden steeds vaker ingezet als vorm van hybride oorlogsvoering. Overheden proberen zich te wapenen tegen die digitale dreiging, zo levert de Europese Unie al langer inspanningen om de cyberbeveiliging tussen lidstaten te coördineren.

Oekraïners waren in januari nog het slachtoffer van een grootschalige hack van de overheidsdiensten. Toen verscheen de volgende dreigende boodschap op de websites van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken: “Oekraïner! Al uw persoonsgegevens zijn geüpload naar een publiek netwerk. Alle data op de computer zijn vernield, het is onmogelijk die te herstellen. Alle informatie over u is nu publiek. Wees bang en verwacht het ergste. Dit is als wraak voor uw verleden, heden en toekomst.” Als hoofdverdachte wordt naar Rusland gekeken, gezien de situatie tussen de twee landen.

Volgens de Amerikaanse veiligheidsdiensten zouden Russische hackers ook achter de aanval op het Amerikaanse bedrijf Solarwinds zitten. Die hack diende als springplank om belangrijke data van verschillende overheidsinstellingen en bedrijven te verzamelen – daarvan zou ook een Belgische onderneming het slachtoffer geweest zijn.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.