In het West-Afrikaanse land Niger is president Mohamed Bazoum van de troon gestoten door zijn eigen Presidentiële Garde. Dat maakte een groep soldaten zelf bekend op de nationale televisie. Niger speelde, na de staatsgrepen in Mali en Burkina Faso, een belangrijke rol voor het Westen in de regio.
In het nieuws: Mohamed Bazoum is niet langer de president van Niger.
- “Wij, de verdedigings- en veiligheidstroepen, hebben besloten een einde te maken aan dit regime, dat bekend staat om de verslechterende veiligheidssituatie en slecht bestuur”, zo verkondigde kolonel Amadou Abdramane, geflankeerd door negen andere legerofficieren. De groepering noemt zichzelf de Nationale Raad voor de Bescherming van het Vaderland (CNSP).
- Als gevolg van de couppleging werd president Mohamed Bazoum door zijn eigen Presidentiële Garde gearresteerd in het paleis in hoofdstad Niamey. Meteen nadien ging een avondklok in voege, en werden de grenzen gesloten voor reizigers.
- Niet alle veiligheidstroepen scharen zich achter de CNSP. Op het Twitteraccount van de president schrijft men dat “de president en zijn familie het goed stellen. Het leger en de Nationale Garde zijn klaar om de eenheden van de Presidentiële Garde die betrokken zijn bij deze stemmingswisseling aan te vallen, als ze niet tot zinnen komen”. De kans is er dus dat er gevechten uitbreken tussen de coupplegers en het regeringsleger.
De essentie: Het Westen raakt zijn laatste bondgenoten in de regio kwijt.
- De Sahel is een bijzonder instabiele regio, waar terreurgroeperingen of rebellengroepen bijna jaarlijks proberen de macht te grijpen in enkele landen. Het Westen is erop gebrand de democratisch verkozen regeringen te ondersteunen in die strijd, en lanceerde al VN-vredesmissies en ondersteuningsmissies om de legers er te assisteren. Tegelijk moet dit helpen de migratiestroom naar Europa in te dijken, door de levensomstandigheden in de regio te verbeteren.
- Alleen, die vredesinspanningen verlopen niet zoals zou moeten. De coup in Niger is al de zevende in de regio in drie jaar tijd. In Mali en Burkina Faso grepen militairen de afgelopen jaren de macht, de Europese vredes- en antiterreurmissies werden buitengekegeld. Niger was het laatste democratische bastion, van waaruit geprobeerd zou worden de controle over de regio terug te winnen. Bazoum, die al een lange politieke carrière kent in het land, was daarbij hun bondgenoot.