Werknemers kloppen helft meer overuren dan in 2021

Werknemers kloppen helft meer overuren dan in 2021
Belgische werknemer – (Photo by JASPER JACOBS/BELGA MAG/AFP via Getty Images)

Cijfers van de hr-dienstverlener Liantis tonen aan dat de Belgen vorig jaar de helft meer overuren hebben geklopt dan in 2021. Een van de redenen voor die toename zijn de flexibeler regels rond overuren die de regering-De Croo destijds invoerde.


Key takeaways

  • Belgische werknemers klopten vorig jaar 3,4 miljoen overuren, volgens cijfers van Liantis. Dat is de helft meer dan in 2021.
  • Er wordt optimaal gebruikgemaakt van de fiscaal vriendelijke ‘relance-overuren’. Dat is een tijdelijke regeling die de voorgaande regering heeft ingevoerd.
  • Het relanceregime loopt eind juni af. De regering-De Wever werkt aan een alternatief.

In het nieuws: De Belgen kloppen almaar meer overuren. Dat schrijft De Tijd op basis van een onderzoek van Liantis.

  • Het sociaal secretariaat telde bij zijn 30.000 klanten in 2024 3,4 miljoen overuren. Dat zijn er anderhalf keer zo veel als de 2,2 miljoen drie jaar eerder.
  • Die opmerkelijke toename is onder andere het gevolg van de flexibeler regels rond overuren die de regering-De Croo invoerde om de relance na de pandemie een duw in de rug te geven. Werkgevers moeten ze niet motiveren, ze leiden niet tot ‘inhaalrust’ of ‘overloontoeslag’ en tellen niet mee voor de berekening van de arbeidsduur. Voorts zijn die overuren vrijgesteld van sociale bijdragen en moet de werknemer daar geen extra belastingen op betalen. Er geldt wel een maximum van 120 uur per jaar.
    • De cijfers van Liantis tonen aan dat werknemers die fiscaal vriendelijke ‘relance-overuren’ vorig jaar elf keer meer hebben gebruikt dan in 2021. Ook tegenover 2023 was er nog altijd sprake van een verdubbeling.
    • Een op de vijf van de gepresteerde overuren gebeurt nu via dat relanceregime.
  • Voorts blijkt dat door de krapte op de arbeidsmart ook het aantal klassieke overuren, die wel belast worden en strenger gereguleerd zijn, in de lift zitten. Dat aantal is tussen 2021 en 2024 met zo’n 25 procent toegenomen.
    • Ook de groeiende groep langdurig zieken verklaart waarschijnlijk mee waarom meer werknemers overuren kloppen. Er valt dan immers meer werk op de schouders van wie wel aan de slag blijft.

Regering-De Wever werkt aan nieuwe regeling voor overuren

Ook dit: Bedrijven maken zich zorgen over de situatie op de arbeidsmarkt. De nood aan personeel blijft hoog, terwijl het fiscaal gunstige relanceregime eind juni afloopt.

  • De federale regering heeft in haar regeerakkoord echter aangekondigd dat er een nieuw, vereenvoudigd systeem komt, waarbij werknemers zelf kunnen kiezen om op een fiscaal interessante manier 360 uren per jaar extra te werken.
  • Het regime moet in alle sectoren gelden, al zal in de horeca het plafond opgetrokken worden tot 450 uren per jaar. Werknemers die geen vrijwillige overuren wensen te verrichten, mogen daar geen nadeel van ondervinden.
    • David Clarinval (MR), federaal minister van Werk, zegt bezig te zijn met de voorbereiding van de nieuwe wetgeving. Bedoeling is die zo snel mogelijk in de Kamer in te dienen.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

04:00