Werknemers van de internetzoekmachine Google bespraken in de dagen na de aankondiging door de regering Trump van het inreisverbod voor reizigers uit overwegend moslimlanden hoe ze zoekresultaten konden beïnvloeden in het voordeel van pro-immigratiegroepen.
“Dagen nadat de regering Trump in januari 2017 het inreisverbod afkondigde voor reizigers uit overwegend moslimlanden bekeken werknemers van de internetzoekmachine Google welke de mogelijkheden waren om de zoekresultaten te beïnvloeden opdat gebruikers zou worden getoond op welke manier ze pro-immigratiegroepen konden helpen. Dat schrijft de Wall Street Journal (WSJ).
Shadow banning
In de VS is al wekenlang een discussie aan de gang omtrent de invloed van zoekmachines en sociale media op de politiek. Bedrijven als Google, Facebook en Twitter worden er door de Republikeinen van beticht conservatieve standpunten lager in de resultatenlijst te duwen. Een andere techniek is het zogenaamde ‘shadow banning’, dat is een subtiele manier van censuur, waarbij omstreden berichten simpelweg onzichtbaar worden gemaakt maken voor de buitenwereld. De persoon die het bericht plaatst ziet het bericht wel gewoon in zijn tijdlijn verschijnen. Wat die persoon niet weet is dat het bericht niet in andermans tijdlijn of nieuwsoverzicht te zien is.
Wat zegt Google zelf?
Google reageert op het bericht in de WSJ door te stellen dat “de plannen nooit verder raakten dan een brainstorm en dat ze nooit werden geïmplementeerd…. Google heeft zijn zoekresultaten nooit gemanipuleerd of andere van zijn producten aangepast om een specifieke politieke ideologie te promoten.”
De journalisten van de WSJ konden beslag leggen op een aantal interne emails van Google. Daarin wordt voorgesteld om islamofobe en bevooroordeelde resultaten rond zoektermen als ‘islam’, ‘moslim’, ‘Iran’ en andere uit de resultaten te weren. Hetzelfde voor termen als ‘Mexico’, ‘Hispanic’, ‘Latino’, etc. Verder werd bekeken hoe actuele informatie van het Amerikaanse ministerie en de veiligheidsdienst DHS zichtbaarder kon worden gemaakt, samen met links om geld te schenken aan de American Civil Liberties Union (ACLU), een ngo die opkomt voor de vrijheden en rechten van Amerikaanse burgers. In andere emails waarschuwen sommigen dan weer voor de gevolgen van het ingrijpen in de zoekresultaten.
Google-top reageerde onthutst op verlies van Clinton
Vorige week had de anti-immigratiewebsite Breitbart een video vrijgegeven waarop te zien is hoe de Google-top reageerde op het verlies van Hillary Clinton bij de presidentsverkiezingen. Een van de topmanagers van het bedrijf kan haar tranen amper bedwingen.
Minister van Justitie Jeff Sessions heeft voor volgende week een samenkomst gepland met een aantal openbaar aanklagers van verschillende staten waarin de anti-conservatieve vooroordelen in de media besproken zullen worden.