Werkloosheidsniveau emiraten op bijna 13 procent

De werkloosheid bij de lokale bevolking van de Verenigde Arabische Emiraten is gestegen tot bijna 13 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Federal National Council (FNC) van de emiraten. Daarbij wordt gewag gemaakt van een bijzonder hoge werkloosheid bij vrouwen en jongeren, hoewel de zogenaamde emiratis de tewerkstelling in de openbare sector domineren. Bij de jongeren tussen vijftien en vierentwintig jaar wordt een werkloosheid opgetekend van 23,1 procent.

“Er wordt opgemerkt dat de openbare sector een belangrijke werkgever is voor emiratis, maar in het rapport wordt aangevoerd dat de federale regering inspanningen moet doen om meer lokale werknemers aan te trekken,” aldus Arabian Business. “Vijf jaar geleden werd 69 procent van alle federale banen ingenomen door emiratis, maar drie jaar geleden was dat gedaald tot 54,5 procent. Dat zou inmiddels opnieuw gestegen zijn tot 60,9 procent, maar dat is volgens de Federal National Council nog altijd onvoldoende.”

Eén van de problemen is volgens het rapport het verschil in verloning. De lonen bij de lokale regeringen zouden gemiddeld 54 procent hoger liggen dan bij de federale overheid. Om de tewerkstelling bij de vrouwen te stimuleren, moeten er volgens het rapport betere voorwaarden voor moederschapsverlof worden gecreëerd. Er wordt aan toegevoegd dat een groot gedeelte van de federale instellingen nog altijd geen kinderdagverblijf hebben, hoewel dat bij wet is verplicht. Emiratis worden door de overheid opgeroepen om zich meer op de privémarkt te begeven. (MH)

Meer