Key takeaways
- De wereldwijde militaire uitgaven bereikten 2,4 biljoen euro in 2024.
- De militaire uitgaven stegen met 9,4 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.
- Meer dan 100 landen verhoogden hun militaire budgetten.
Wereldwijde militaire uitgaven stijgen
De wereldwijde militaire uitgaven bereikten in 2024 een ongekende 2,4 biljoen euro, een stijging van 9,4 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze dramatische stijging, de sterkste sinds het einde van de Koude Oorlog, wordt toegeschreven aan verhoogde geopolitieke spanningen die militaire investeringen in alle regio’s hebben aangewakkerd.
De gegevens van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) onthullen een bijzonder snelle escalatie van militaire uitgaven in Europa en het Midden-Oosten. Meer dan 100 landen wereldwijd verhoogden hun militaire budgetten, waarbij het SIPRI waarschuwt voor de mogelijke sociale en economische gevolgen op de lange termijn van het voorrang geven aan militaire veiligheid boven andere essentiële gebieden.
Regionale ontwikkelingen
De oorlog in Oekraïne en de onzekerheid rond de Amerikaanse betrokkenheid bij de NAVO hebben bijgedragen aan een stijging van 17 procent van de Europese militaire uitgaven (inclusief Rusland), waarmee de niveaus van het einde van de Koude Oorlog zijn overschreden. De militaire uitgaven van Rusland stegen met 38 procent tot een geschat bedrag van 137 miljard euro, waarmee ze verdubbelden ten opzichte van 2015 en goed waren voor 7,1 procent van het bbp en 19 procent van alle overheidsuitgaven.
De totale militaire uitgaven van Oekraïne stegen in 2024 met 2,9 procent tot ongeveer 60 miljard euro, wat neerkomt op 43 procent van de uitgaven van Rusland. Met een militaire last van 34 procent van het bbp had Oekraïne wereldwijd de hoogste verhouding. SIPRI benadrukte dat het land momenteel al zijn belastinginkomsten aan het leger besteedt, waardoor verdere verhogingen een uitdaging vormen gezien de beperkte fiscale middelen
Amerikaanse en Europese inspanningen
De Amerikaanse militaire uitgaven stegen met 5,7 procent tot ongeveer 920 miljard euro, goed voor 66 procent van de totale NAVO-uitgaven en 37 procent van de wereldwijde militaire uitgaven in 2024.
Tegelijkertijd intensiveert Europa zijn inspanningen door lidstaten en Oekraïne 150 miljard euro toe te wijzen voor de aanschaf van geavanceerde defensiesystemen, waaronder luchtverdediging, drones en strategische hulpmiddelen zoals luchttransport. Er wordt ook gewerkt aan verbeteringen op het gebied van cyberbeveiliging en het afstemmen van EU-fondsen op veranderende veiligheidsprioriteiten.
Reacties van de industrie
Deze maatregelen omvatten versoepelde begrotingsregels voor defensie-uitgaven en een herstructurering van de EU-fondsen om prioriteit te geven aan veiligheid. De voorstellen moedigen de lidstaten aan om minstens 40 procent van het defensiematerieel gezamenlijk aan te schaffen en de handel in defensiegoederen binnen de EU te vergemakkelijken, zodat deze tegen 2030 minstens 35 procent van de totale defensietransacties uitmaakt.
Jean-Brice Dumont, hoofd luchtmacht bij Airbus Defense and Space, benadrukt het belang van het versterken van de Europese industrie om zich voor te bereiden op toekomstige defensiebehoeften, en stelt dat deze verschuiving al gaande is.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!