Wereldwijde marktvolatiliteit: renteverlagingen, economische projecties en politieke verschuivingen in het verschiet


Key takeaways

  • De centrale banken in Zweden en Zwitserland zullen naar verwachting de rente verlagen.
  • De inflatie-indicator waar de Fed de voorkeur aan geeft, de prijsindex voor de persoonlijke consumptieve bestedingen (PCE), wordt op 27 september gepubliceerd.
  • Politieke ontwikkelingen in Japan en Sri Lanka kunnen de wereldwijde markten beïnvloeden.

De komende week belooft een stortvloed aan belangrijke gebeurtenissen op de wereldmarkten en in de politiek. Er wordt verwacht dat de centrale banken in Zweden en Zwitserland de rente zullen verlagen, waardoor de rente mogelijk eerder wordt verlaagd dan in 2024 en een voortzetting van de “Grote renteverlagingswedloop” wordt aangekondigd. De Zwitserse Nationale Bank, die in maart begon met renteverlagingen, staat voor de uitdaging om de waardestijging van de frank te combineren met haar inflatiedoelstellingen. Ondertussen is het vrijwel zeker dat de Riksbank in Zweden de rente met ten minste 25 basispunten zal verlagen, met een mogelijk grotere verlaging in november in het verschiet.

Marktontwikkelingen

Beleggers zullen nauwlettend toezien op de inflatie-indicator die de voorkeur heeft van de Fed, de prijsindex voor de persoonlijke consumptieve bestedingen (PCE), die op 27 september verschijnt. Deze gegevens zullen duidelijk maken of de recente matiging van de prijsdruk aanhoudt nu de Federal Reserve geleidelijk afstand neemt van het restrictieve monetaire beleid. Economische projecties wijzen op een daling van de jaarlijkse PCE-prijsindex tot 2,3 procent tegen het einde van het jaar en 2,1 procent tegen het einde van 2025.

Gegevens over bedrijfsactiviteiten

Flashgegevens over de bedrijfsactiviteit, die maandag beginnen, zullen inzicht geven in de huidige staat van de wereldeconomie. De samengestelde inkoopmanagersindex (PMI) van de eurozone blijft al zes maanden op expansiegebied, terwijl de PMI van het VK daar al tien maanden stabiel blijft, wat bijdraagt aan een robuust pond sterling. Hoewel de markten optimistisch zijn over een renteverlaging van een half punt door de Fed om een recessie in de VS en wereldwijd te voorkomen, blijven er zorgen. De Duitse economische grootmacht staat voor uitdagingen nu de PMI in augustus verder is gedaald naar het krimpgebied en het sentiment zwak blijft. Daarnaast vormen de aanhoudende economische problemen in China een risico voor andere economieën.

Politieke ontwikkelingen

Politieke ontwikkelingen zullen ook de gebeurtenissen van deze week bepalen. De regeringspartij van Japan zal op 27 september haar nieuwe leider kiezen, wat zal resulteren in een nieuwe premier. Er zijn negen kandidaten, waarvan er drie worden beschouwd als koplopers met uiteenlopende beleidsstandpunten. Deze strijd om het leiderschap maakt het mandaat van de Bank of Japan complexer, vooral omdat er eind oktober vervroegde verkiezingen worden verwacht, waardoor beleidsmaatregelen tijdens de vergadering van die maand mogelijk worden beperkt.

Presidentiële verkiezingen in Sri Lanka

Sri Lanka gaat zaterdag naar de stembus voor de presidentsverkiezingen, waarbij economische overwegingen waarschijnlijk de boventoon zullen voeren. Hoewel de economie van het land tekenen van herstel vertoont en volgend jaar naar verwachting weer zal groeien, kunnen de doorgevoerde bezuinigingsmaatregelen kiezers overhalen naar linkse partijen die de zittende president Ranil Wickremesinghe uitdagen. De koplopers hebben toegezegd de voorwaarden van het reddingspakket van het Internationaal Monetair Fonds te herzien. Dit vergroot de kans op verdere politieke en economische onzekerheid in Sri Lanka.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.