Wereldwijde energieconsumptie en CO2-uitstoot zullen nog decennialang stijgen

Wereldwijde energieconsumptie en CO2-uitstoot zullen nog decennialang stijgen
Een steenkolencentrale in Duitsland – INA FASSBENDER/AFP via Getty Images

De wereldwijde consumptie van energie zal minstens tot het jaar 2050 blijven stijgen. De vraag zal bovendien sneller omhoog gaan dan de vooruitgang in energie-efficiëntie, waardoor ook de CO2-uitstoot niet zal afnemen. Dat meldde de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) woensdag in een rapport.

Waarom is dit belangrijk?

Uit een rapport van Thomson Reuters dat eerder dit jaar werd gepubliceerd, blijkt dat landen die niet behoren tot de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) in sneltempo meer energie beginnen te verbruiken. Dat is niet verwonderlijk. Zij willen de levensstandaard van het rijke Westen evenaren. Hoewel het Westen zelf nu traag maar zeker zijn uitstoot begint te verminderen, is dat in ontwikkelingslanden nog niet het geval. Als zij olie of steenkool moeten verbranden om uit de armoede te geraken, zullen zij dat ook doen.

In het nieuws: Miljarden mensen zullen de komende jaren meer energie verbruiken. Daar komt nog eens bovenop dat de wereldwijde bevolking nog verder zal toenemen. Volgens de EIA, het Amerikaanse statistiekbureau voor energie, zal de CO2-uitstoot van de energie-industrie de komende decennia daardoor enkel toenemen, ondanks alle inspanningen van het Westen om te decarboniseren.

  • De pessimistische voorspelling dat de uitstoot niet zal dalen, geldt voor alle scenario’s die de EIA berekende. In het beste geval zal de totale hoeveelheid CO2 die wordt uitgestoten door de energie-industrie min of meer hetzelfde blijven tot 2050. De vraag naar energie zal hoe dan ook stijgen, dus in dit scenario, wellicht een magere troost voor mensen die zich bekommeren om het klimaat, daalt wel de uitstoot per geproduceerde eenheid energie.
  • In het slechtste geval zal de uitstoot van de energiewereld nog fors toenemen de komende decennia, van zo’n 35 miljard ton CO2 vandaag naar meer dan 45 miljard in 2050. In de meeste scenario’s zal de energie-industrie hoe dan ook meer CO2 uitstoten dan vandaag de dag, voorspelt de EIA.
  • Zelfs in het meest pessimistische uitstootscenario speelt hernieuwbare en nucleaire energie een veel grotere rol dan nu het geval is. Volgens de EIA zal zo’n twee derde van alle elektriciteit die in 2050 gegenereerd wordt, afkomstig zijn van zon, wind of nucleair. Het aandeel van steenkool en aardgas zal zakken naar 27 tot 38 procent. Vandaag de dag zijn die twee laatste goed voor zowat de helft.
  • Maar aangezien de EIA voorspelt dat de wereldwijde capaciteit om elektriciteit op te wekken tegen 2050 met 50 tot 100 procent zal toenemen en de effectief opgewekte hoeveelheid met 30 tot 76 procent, is er in absolute cijfers slechts een kleine tot onbestaande reductie van fossiele elektriciteit. Net zoals het rapport van Thomson Reuters eerder dit jaar al voorspelde, zal hernieuwbaar vooral een supplement zijn, geen vervanging van vervuilende stroom.
  • De vraag naar fossiele brandstoffen zal niet in elke regio even sterk blijven. De EIA voorspelt dat vooral West-Europa en Azië importeurs van aardgas zullen blijven, terwijl China, India, Zuidoost-Azië en Afrika niet meteen zullen afkicken van ruwe olie. Vooral de VS en landen in het Midden-Oosten zullen hun productie verder opdrijven om de dorst naar fossiele brandstoffen te lessen.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.