Key takeaways
- De wereldwijde aandelenmarkten lieten groei zien, aangewakkerd door recordprestaties van Amerikaanse aandelen.
- Beleggers lijken optimistisch over mogelijke stimuleringsmaatregelen, ondanks de escalerende handelsspanningen.
- Obligatiemarkten reageerden negatief op het vooruitzicht van een verenigde regering die fiscale expansie nastreeft.
De wereldwijde aandelenmarkten lieten donderdag een groei zien, aangewakkerd door een recordprestatie van Amerikaanse aandelen de dag ervoor. Deze opwaartse trend breidde zich uit over verschillende regio’s, waaronder Europa, waar de STOXX 600 index een stijging van 0,5 procent liet zien. De Aziatische markten droegen ook bij aan dit positieve momentum, met Chinese blue chips (aandelen met een goede reputatie) die een opmerkelijke stijging van 3 procent noteerden. Beleggers lijken optimistisch over mogelijke stimuleringsmaatregelen, ondanks de zorgen over de escalerende handelsspanningen.
Amerikaanse vooruitblikken op aandelen wezen op verdere winsten, na de stijging van de drie belangrijkste Wall Street-indexen naar ongekende hoogtepunten op woensdag. Deze rally werd toegeschreven aan de verwachting van een door de Republikeinen gecontroleerde regering die snel aanzienlijke fiscale uitgaven zou kunnen doen. Experts suggereren dat beleggers een mogelijke Republikeinse winst interpreteren als positief voor de bedrijfswinsten vanwege de verwachte verlaging van de vennootschapsbelastingen en deregulering in verschillende sectoren.
Marktreactie houdt aan
De obligatiemarkten reageerden daarentegen negatief op het vooruitzicht van een verenigde regering die fiscale expansie nastreeft. Het rendement op de benchmark 10-jaars-obligaties bleef stabiel op 4,42 procent, na een aanzienlijke stijging van 13 basispunten op woensdag. Ook de 30-jaarsrente ging omhoog, na een forse sprong van 15 basispunten een dag eerder. Deze opwaartse druk op de obligatierente benadrukt de bezorgdheid over de mogelijke impact van hogere overheidsuitgaven op de toch al hoge Amerikaanse schulden en begrotingstekorten.
De dollar boekte woensdag de grootste eendagswinst in meer dan twee jaar, gedreven door de stijging van de rente op staatsobligaties. Op donderdag nam de stijging echter iets af. De euro herstelde van de sterke daling op woensdag en steeg 0,3 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Deze opleving kwam ondanks de politieke onrust in Duitsland, waar kanselier Olaf Scholz zijn minister van Financiën Christian Lindner ontsloeg, waardoor de regerende coalitie instortte en de weg werd vrijgemaakt voor vervroegde verkiezingen volgend jaar.
De centrale banken wegen mee
De bijeenkomst van de Federal Reserve later donderdag wordt een belangrijke gebeurtenis voor de financiële markten. Hoewel de verwachtingen hoog blijven voor een renteverlaging met 25 basispunten, zijn de kansen op verdere versoepeling in december licht gedaald. Zorgen op de langere termijn over mogelijke inflatie als gevolg van de door Trump voorgestelde tarieven en het immigratiebeleid kunnen het pad van de Federal Reserve naar lagere rentetarieven bemoeilijken.
Verwacht wordt dat de Bank of England donderdag ook de rente met een kwart punt zal verlagen, pas de tweede keer sinds 2020. De komende aankondigingen van de centrale bank zullen nauwlettend in de gaten worden gehouden door beleggers voor een indicatie van toekomstige monetaire beleidsaanpassingen in het licht van de onlangs uitgevoerde begroting van de regering, die is aangemerkt als mogelijk inflatoir.
De centrale banken in Noorwegen en Zweden kwamen donderdag ook bijeen, maar hun beslissingen kwamen grotendeels overeen met de marktverwachtingen, wat resulteerde in een minimale impact op de valutamarkten. De Norges Bank, die als meer hawkish wordt beschouwd dan andere centrale banken in ontwikkelde markten, handhaafde haar rentetarieven op het hoogste niveau in 16 jaar, terwijl de Riksbank de tarieven met 50 basispunten verlaagde.
Overige marktontwikkelingen
Bitcoin onderging donderdag een lichte correctie en daalde met 1,3 procent naar 74.990 dollar na het bereiken van een recordhoogte van 76.499,99 dollar de nacht ervoor. Deze volatiliteit volgt op eerdere beloften van Trump om van de Verenigde Staten de belangrijkste hub voor cryptocurrency te maken. De goudprijs bleef dalen na de daling van meer dan 3 procent op woensdag naar 2.662 dollar per ounce, hoewel het dicht bij de recente recordhoogte van 2.790,15 dollar bleef.
De prijzen voor ruwe olie toonden gemengde prestaties op donderdag. De Brent crude futures daalden met 0,35 procent naar 74,66 dollar per vat, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) crude met 0,6 procent daalde naar 71,25 dollar. Deze fluctuatie werd beïnvloed door zowel de sterkte van de dollar als zorgen over mogelijke onderbrekingen in de bevoorrading als gevolg van het nieuwe presidentschap van Donald Trump en een opkomende orkaan in de Golfregio.