Een verbluffend zwak rapport over de werkgelegenheid in de VS stuurde vrijdag schokgolven door de wereldwijde markten. Dit leidde tot een massale uittocht uit aandelen en een stijging van de obligatiekoersen. De onverwachte vertraging van de banengroei en stijging van de werkloosheid deed de angst voor een recessie oplaaien, waardoor beleggers aandelen dumpten en massaal op zoek gingen naar veiligere obligaties.
Staatsobligaties schoten omhoog, waardoor de rendementen tot een dieptepunt in meerdere maanden daalden. De olieprijs daalde met meer dan 3 dollar per vat naar het laagste punt van de sessie. De US-dollarindex tuimelde met meer dan 1 procent naar zijn zwakste punt sinds maart.
Duur gewaardeerde technologiebedrijven leden veel van de pijn, terwijl een index van Europese bankaandelen op weg was naar de grootste wekelijkse daling in 17 maanden na zwakke winsten. De VIX-maatstaf, ook wel de angstmeter voor de volatiliteit op de aandelenmarkt van Wall Street genoemd, steeg met meer dan 40 procent.
Uit het Amerikaanse banenrapport bleek dat de banengroei in juli meer vertraagde dan verwacht en dat de werkloosheid steeg naar 4,3 procent. Dit wijst op een mogelijke zwakte van de arbeidsmarkt en een groter risico voor een recessie.
Fed: renteverlaging in het verschiet
De markten waren al onderuit gehaald door tegenvallende winstupdates van Amazon en Intel en door de lager dan verwachte Amerikaanse fabrieksactiviteitenenquête van donderdag. Het maandelijkse Amerikaanse non-farm payrolls report toonde een daling van de banengroei van 179.000 in juni naar 114.000 nieuwe aanwervingen in juli.
Jamie Cox, managing partner bij Harris Financial Group, verklaarde dat de banendata wezen op een substantiële verdere bevestiging dat de Federal Reserve een beleidsfout heeft gemaakt door de fed funds rate deze week niet te verlagen. Het is heel goed mogelijk dat de Fed, nog voor een volgende vergadering, haar communicatie zal bijstellen en zo alle twijfel over een renteverlaging in september zal wegnemen.
Wereldwijde aandelenmarkten in vrije val
MSCI’s graadmeter van aandelen over de hele wereld daalde 16,09 punten, of 2,00 procent, naar 787,31. De Nasdaq Composite verloor 417,98 punten, of 2,43 procent, tot 16.776,16. De Dow Jones Industrial Average daalde 610,71 punten, of 1,51 procent, tot 39.737,26.
De Europese STOXX 600 daalde bijna 3 procent, met financiële instellingen en technologie als grootste dalers. Aandelen uit opkomende markten daalden 24,30 punten, of 2,23 procent, tot 1.063,50.
Interventie centrale bank verwacht
De Fed heeft de leenkosten een jaar lang op het hoogste niveau van 5,25 tot 5,50 procent in 23 jaar gehouden. Sommige analisten denken dat ’s werelds meest invloedrijke centrale bank het monetaire beleid te lang strak heeft gehouden, met het risico van een recessie. Geldmarkten calculeerden gisteren de kans op een renteverlaging in september van 50 basispunten, in op 70 procent, dit om een recessie te vermijden.
“Het werkgelegenheidsrapport geeft een waarschuwingssignaal dat het huidig economisch klimaat het vermogen heeft om vrij snel om te slaan,” zei Charlie Ripley, Senior Investment Strategist bij Allianz Investment Management. “Uiteindelijk zouden de werkgelegenheidscijfers van vandaag het comité moeten aanmoedigen om het beleid tijdens de volgende vergadering met meer dan 25 basispunten te verlagen”, aldus Ripley gisteren.
Recessievrees vermijden
Het kopen van risicovrije producten ging op volle toeren, met staatspapier, goud en valuta’s op kop. Dit zijn namelijk de activa waarvan wordt aangenomen dat ze gemakkelijker hun waarde behouden ten tijde van chaos in de markt.
Het rendement van de Amerikaanse 10-jaars obligaties daalde met 18 basispunten naar 3,798 procent. Het rendement op 2-jaars papier daalde met 28,5 basispunten naar 3,8798 procent.
Op de valutamarkten steeg de yen met bijna 2 procent, waarmee de snelle opleving werd voortgezet nadat de Bank of Japan de rente verhoogde naar een niveau dat in 15 jaar niet was vertoond.
In grondstoffen verloor spotgoud 0,37 procent tot 2.436,31 dollar per ounce en US goud futures vestigden zich 0,4 procent lager op 2.476,8 dollar. De olieprijzen kregen een klap door zorgen over de groei, waarbij de wereldwijde Brent futures 2,71 dollar, of 3,41 procent, daalde naar 76,81 dollar per vat.
Belangrijkste punten
• De wereldwijde markten kelderden nadat Amerikaanse cijfers de angst voor een recessie aanwakkerden.
• De prijzen van schatkistpapier stegen, waardoor de rendementen daalden naar dieptepunten in meerdere maanden.
• Olieprijs benchmarks daalden op hun laagste punt van de sessie met meer dan 3 dollar per vat
Wil je toegang tot alle artikelen, ontdek onze promo en abonneer je hier!