Wereldwijd zitten 260 journalisten in de gevangenis; 1 op 3 daarvan in Turkije

Wereldwijd zitten in gevangenissen 259 journalisten opgesloten. Dat is het grootste aantal dat sinds het begin van de jaren negentig moet worden opgetekend. Dat blijkt uit een rapport van het Committee to protect Journalists (CPJ).

De stijging is in belangrijke mate toe te schrijven aan Turkije, waar minstens 81 journalisten zijn opgesloten na een reactie van de Turkse overheid op een mislukte staatsgreep midden juli dit jaar en waarbij meer dan honderd nieuwsmedia werden geviseerd op betichting van staatsondermijnende activiteiten. Vorig jaar werden 199 gevangen verslaggevers geteld. Het absolute record werd vier jaar geleden opgetekend, toen 232 journalisten werden vastgehouden. Na Turkije is China tegenover de media het meest repressieve land, gevolgd door Egypte, Eritrea en Ethiopië. De voorbije twee jaar werd de ranglijst door China aangevoerd. De top vijf vertegenwoordigt 68 procent van het totale aantal verslaggevers dat wereldwijd in gevangenissen is opgesloten.

Iran

Opmerkelijk is verder dat Iran voor de eerste keer in acht jaar tijd buiten de top vijf valt. Er werden in Iran nog acht gevangen mediavertegenwoordigers geteld, tegenover negentien slachtoffers het jaar voordien. Verder wordt opgemerkt dat bijna driekwart van de geviseerden ervan beschuldigd wordt zich aan staatsondermijnende activiteiten schuldig te hebben gemaakt. Ongeveer 20 procent van de gevangen verslaggevers is freelancer. Dat aandeel is de voorbije vijf jaar echter stelselmatig gedaald. De grote meerderheid van de geviseerde journalisten werkt voor online of gedrukte media. Slechts 14 procent van de gevangenen is in dienst van een televisiezender. Ethiopië, Panama, Singapore en Rusland houden buitenlandse journalisten gevangen. Twintig gevangenen zijn vrouwelijke journalisten. Het Committee to Project Journalists zegt in de loop van het voorbije jaar vijftig journalisten te hebben kunnen helpen bevrijden. Ook werd aangetoond dat in Turkije geen enkele gearresteerde journalist banden had met de staatsgreep, zoals de Turkse regering beweert. (mah)