Direct gevolg van de oorlog in Oekraïne: wereldwijd is er nog nooit zoveel capaciteit voor hernieuwbare energie bijgekomen

Om niet meer afhankelijk te zijn van Russische fossiele brandstoffen, hebben veel westerse landen de investeringen in hun infrastructuur voor hernieuwbare energie fors opgedreven. Het staat nu al vast: dit jaar wordt er een wereldrecord gebroken.

Waarom is dit belangrijk?

In nasleep van de oorlog in Oekraïne hebben de meeste Europese landen en Rusland elkaar teruggedrongen op het energiefront. De Europese landen hebben andere partners gevonden en vertrouwen meer op hernieuwbare energie. Rusland werkt dan weer samen met andere landen (vooral Aziatische) om zijn gas en olie te kunnen blijven verkopen.

In het nieuws: Een record voor hernieuwbare energie in 2023.

  • Volgens schattingen die het Internationaal Energieagentschap (IEA) donderdag bekendmaakte, is er nog nooit zoveel extra capaciteit voor hernieuwbare energie bijgekomen als dit jaar.
  • Dat momentum wordt vooral aangedreven door het Europese continent, dat koste wat het kost zijn afhankelijkheid van Rusland wil afbouwen.

De details: Volgens berekeningen van het IEA zal er in 2023 wereldwijd maar liefst 440 gigawatt aan hernieuwbare elektriciteitscapaciteit bijkomen.

  • Dat is 107 GW meer dan het vorige record, dat vorig jaar werd behaald.
  • Zonne- en windenergie leiden de snelle expansie van de nieuwe mondiale energie-economie. Dit jaar zal de wereld naar verwachting een recordhoeveelheid hernieuwbare energie aan elektriciteitssystemen toevoegen – meer dan de totale elektriciteitscapaciteit van Duitsland en Spanje samen,” aldus Fatih Birol, uitvoerend directeur van het agentschap.
  • In totaal schat het IEA dat de wereld tegen het einde van 2024 4.500 GW aan hernieuwbare elektriciteitscapaciteit zal hebben. Ter vergelijking: dit komt overeen met de huidige totale elektriciteitsproductie van China en de Verenigde Staten samen.

Positief gevolg van oorlog in Oekraïne

De redenen: de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis.

  • Die forse toename van de infrastructuur voor hernieuwbare energie houdt verband met de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende energiecrisis. En het is natuurlijk het meest zichtbaar in Europa.
  • Aan de ene kant hebben Europese landen zich gericht op hernieuwbare energie om hun afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen.
  • Aan de andere kant hebben ze een versnelling hoger geschakeld met het oog op de stijgende elektriciteitsprijzen.
    • Die prijsstijging “heeft kleinschalige fotovoltaïsche systemen op daken financieel aantrekkelijker gemaakt”, benadrukt het IEA, dat ook wijst op “toegenomen politieke steun in de belangrijkste Europese markten, met name Duitsland, Italië en Nederland.”
    • Zonne-energie alleen al is goed voor twee derde van de nieuwe installaties van dit jaar.
  • Daarnaast wijst het IEA erop dat de coronapandemie en de problemen in de toeleveringsketen die in het kielzog daarvan ontstonden, twee problemen zijn die de ontwikkeling van windenergieprojecten in veel delen van de wereld jarenlang hebben vertraagd. Nu deze problemen zijn opgelost, liggen de grote projecten weer op schema.
  • Hoewel vooral Europa een impuls heeft gegeven aan de bouw van nieuwe capaciteit, blijft China de onbetwiste leider op dat gebied. In 2023 en 2024 zal het Aziatische land naar verwachting goed zijn voor bijna 55 procent van de wereldwijde toevoegingen.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.