De Tsjechische zon is zo sterk dat het land honderden zonne-energiecentrales moet uitschakelen

Eerder deze week werd Tsjechië gedwongen honderden zonne-energiecentrales af te sluiten, omdat ze te veel elektriciteit aan het produceren waren.

Waarom is dit belangrijk?

De energietransitie vereist de massale installatie van infrastructuur voor hernieuwbare energie, maar ook de verbetering ervan. De problemen die kunnen ontstaan bij te veel zonlicht laten dat keer op keer zien.

In het nieuws: te veel zon in Tsjechië.

 • Afgelopen maandag werden honderden fotovoltaïsche installaties van het Tsjechische elektriciteitsnet losgekoppeld, omdat ze te veel elektriciteit produceerden.
 • Dit is de eerste keer dat dit gebeurt in het Midden-Europese land, en waarschijnlijk niet de laatste keer.

De details: een zesde van de nationale zonnecapaciteit is afgesloten.

 • In totaal werden aan het begin van de week fotovoltaïsche installaties met een totale capaciteit van ongeveer 400 MW van het Tsjechische net losgekoppeld.
  • Dit vertegenwoordigt meer dan een zesde van de zonne-energiecapaciteit van het land.
 • De reden voor het overschot was een bijzonder zonnige dag die samenviel met paasmaandag – een feestdag, waarop het verbruik lager ligt.
  • “Op paasmaandag waren de mensen op het platteland of in hotels, en was het verbruik op hun afhaalpunten aanzienlijk lager. Dit voorbeeld toont aan hoe belangrijk het werk van elektriciteitsleveranciers is om het verbruik te voorspellen,” verklaarde een vertegenwoordiger van een plaatselijke leverancier aan Seznam Zprávy.
 • In het algemeen wordt bij overproductie elektriciteit opgeslagen waar het kan, en wordt er zelfs aangeklopt bij buurlanden. Maar die zaten in dezelfde situatie en konden het Tsjechische overschot niet opvangen, verklaarde een woordvoerster van ČEPS, het staatsbedrijf dat belast is met het beheer van het nationale elektriciteitsnet.
  • “Alle Europese landen, behalve Denemarken, Portugal en Slovenië, hadden een overschot,” benadrukte ze.

Een gebeurtenis die zich zeker zal herhalen, waarschuwen specialisten

De context: een land slecht voorbereid op de overgang naar hernieuwbare energie?

 • Zoals de RTBF afgelopen zomer heeft uitgelegd, doet dit verschijnsel zich af en toe voor, ook in België.
 • In Tsjechië zien sommige deskundigen deze gebeurtenis als bewijs dat het land helemaal niet klaar is voor de overschakeling op hernieuwbare energie, waartoe het door de oorlog in Oekraïne – en het verlies van grote hoeveelheden Russische fossiele brandstoffen – sneller dan verwacht wordt aangezet.
  • “Wat we al lang zeggen is bewezen. Tsjechië is niet klaar voor de hausse van hernieuwbare energie, omdat er een totaal gebrek aan opslagcapaciteit is”, aldus de uitvoerend directeur van de Tsjechische zonne-energievereniging.
Meer