Ruslands winteroorlog tegen de energie-infrastructuur van Oekraïne is mislukt

Oekraïne gaat na een onderbreking van ruim zes maanden zijn export van elektriciteit hervatten. Het land heeft succesvol zijn energie-infrastructuur gerepareerd na herhaalde Russische aanvallen, zei de Oekraïense minister van Energie Herman Halushchenko.

Waarom is dit belangrijk?

Het Russische leger is vorig jaar begonnen met het bombarderen van strategische humanitaire doelen in Oekraïne, waaronder de elektriciteitsinfrastructuur, in een poging het moraal van de Oekraïners te breken. Het Kremlin gebruikte de gevreesde winter als wapen tegen de bevolking.

De essentie: De wrede Russische campagne van afgelopen winter met als doel de kritieke energie-infrastructuur van Oekraïne te vernietigen door middel van raketaanvallen is “hoogstwaarschijnlijk mislukt”. Dat zegt het Britse ministerie van Defensie in zijn laatste inlichtingenbriefing over de oorlog.

 • Afgelopen oktober heeft Oekraïne de export van elektriciteit naar de Europese Unie – zijn belangrijkste exportmarkt voor energie sinds het begin van de oorlog – stopgezet, nadat het Kremlin zijn bombardementen op de Oekraïense energie-infrastructuur flink heeft opgevoerd. 
 • In veel steden zaten Oekraïners gedurende de genadeloze winter regelmatig zonder elektriciteit, als gevolg van de vernietigde infrastructuur. Volgens schattingen zouden ruim 10 miljoen mensen lange periodes zonder stroom hebben gezeten.
  • De stroomuitval kwam te midden van de eerste sneeuw die viel in verschillende steden in het land. Onderwijl zakte ook de temperatuur tot onder het vriespunt, waardoor het resterende elektriciteitsnetwerk extra onder druk kwam te staan.
  • Als gevolg van de vernietigde elektriciteitsinfrastructuur werd lange tijd gevreesd voor een humanitaire ramp in het land.
  • Poetin probeerde het verzet van Kyiv te breken door de gevreesde winter als wapen tegen de burgerbevolking te gebruiken.
 • “De moeilijkste winter is voorbij”, zei de minister van Energie Halushchenko in een verklaring op de website van het ministerie, waarbij hij opmerkte dat het systeem al bijna twee maanden normaal functioneert. “Het Oekraïense energiesysteem werkt al bijna twee maanden zonder beperkingen, met een reserve aan capaciteit”.
 • “De volgende stap is het hervatten van de export van elektriciteit, waardoor we extra financiële middelen kunnen aantrekken voor de noodzakelijke wederopbouw van verwoeste en beschadigde elektriciteitsinfrastructuur”, vervolgde hij.
 • Oekraïne was een belangrijke leverancier van elektriciteit aan de EU en vooral buurland Moldavië. Ook dat land had te kampen met de tijdelijke uitval van stroom als gevolg van Russische beschietingen.
  • Volgens cijfers van het Oekraïense ministerie van Energie verkocht het tussen juni en oktober 2022 2,6 miljard kilowattuur – ruwweg genoeg energie voor 1,6 miljoen EU-burgers, aldus Newsweek.

“Titanenwerk”

 • Halushchenko bedankt daarnaast de ingenieurs en internationale partners voor het “titanenwerk” dat ze hebben verricht om het systeem zo snel als mogelijk te herstellen.
 • De minister ondertekende een document dat de uitvoer van 400 megawatt elektriciteit naar het Europese netwerk toestaat. Maar ambtenaren benadrukten dat de werkelijke volumes kunnen schommelen en dat de elektriciteitsbehoeften van de Oekraïense consumenten een “absolute prioriteit” blijven.

(as)

Meer